Za sedam dana u jednom ekskluzivnom londonskom restoranu, specijalno odabrana grupa gostiju dobiće priliku da degustrira prvi hamburger od veštačkog mesa, napravljenog u laboratoriji od matičnih ćelija krave. Pogačica se sastoji od 20-ak hiljada tankih niti mišićnog tkiva stvorenog „in vitro“. Biće to najskuplji hamburger u istoriji – cena laboratorijske proizvodnje pogačice od 0,14 kg kreće se oko 300.000 evra. Međutim, autori projekta veruju da bi veštačko meso kroz deset godina moglo da postane komercijalno dostupno.
Njegov tvorac, profesor Mark Post, sa Univerziteta u Mastrihtu u Holandiji, kaže da će meso već u skoroj budućnosti postati preskupo jer je proces pretvaranja biljne hrane u životinjsku vrlo neefikasan. Naime, za proizvodnju kilograma mesa potrebno je oko 10 kilograma biljne hrane i masnoća, dok bi za veštačko meso trebala samo dva kilograma. Prema Food and Agricultural Organisation do 2050. čovečanstvo će konzumirati dva puta više mesa nego danas. Potražnja će se posebno povećati u Kini i drugim zemljama u razvoju. „Trenutno koristimo oko 70 odsto svetskih poljoprivrednih kapaciteta za proizvodnju mesa“, rekao je profesor Post za list Independent i pojasnio: „Neophodna nam je alternativa. Ako ništa ne poduzmemo, meso će postati luksuzna i vrlo skupa hrana“. Poznato je, takođe, da je stoka jedan od glavnih proizvođača štetnih gasova koji uzrokuju efekte staklene bašte i utiču na klimatske promene. „Stoka stvara oko 39 odsto globalnog metana, oko pet odsto CO2, te oko 40 odsto kiseonikovog oksida. Konačno ćemo morati da uvedemo ekološke poreze ne meso“, ističe Post.
Za stvaranje veštačkog mesa potrebno je 99 odsto manje poljoprivrednih površina, oko 90 odsto manje vode, a u procesu prozvodnje se stvara između 78 i 95 odsto manje gasova staklene bašte. Oksfordski naučnici su još 2011. procenili da bi za proizvodnju veštačke govedine trebalo oko 45 odsto manje energije nego za prirodnu. Stručnjaci očekuju da će veštačko meso naići na veliku podršku aktivista koji se bore za prava životinja, kao i vegetarijanaca. Udruženje People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) već je ponudilo milion dolara osobi ili organizaciji koja prva stvori veštačko pileće meso. Naravno, pre nego što stigne u supermarkete, veštačko meso će morati da prođe stroge naučne testove, ali i ispite psihološke spremnosti potrošača da prihvate ovakav proizvod. Britanski mediji nagađaju da bi čast da prvi proba veštački hammburger mogao dobiti neimenovani bogataš koji je za projekt, u kojem sudeluje i holandska vlada, donirao upravo 300.000 evra.