Home Posle 5 Svetleće biljke kao budućnost rasvete?

Svetleće biljke kao budućnost rasvete?

by bifadmin

Preduzimljivi Entoni Evans iz San Franciska dobio je radikalnu ideju za smanjenje upotrebe električne energije – upotrebom svetlećeg drveća kao uličnog osvetljenja. On je pokrenuo i Kickstarter kampanju u kojoj je dosad prikupio 484.000 dolara.

Glow-In-Dark-Trees-flash-631

Entoni Evans je sa kolegama biolozima Omrijem Amiravom-Drorijem i Kajlom Tejlorom započeo projekat kreiranja biljki koje svetle. Za ovaj korak ga je inspirisao primer transgenskih organizama, onih životinja ili biljaka koje imaju i tuđe gene u svojoj DNK. Po tom principu se genetskim inženjeringom u kukuruz i pamuk često ubacuje gen iz bakterije Bacillus thuringiensis kako bi zasadi bili otporniji na insekte. Naučnici takođe u određene vrste usađuju i ljudske gene kako bi „odgajali“ proteine neophodne za lekove za humanu upotrebu. Evans i njegov mali tim žele da ubace gen bioluminescentne bakterijeVibrio fischeri u biljnu vrstu Arabidopsis thaliana, cvetnicu koja je „zgodna“ za ovaj eksperiment jer ima najkraći genom od svih ostalih cvetnica. Ovo nije prvi put da se u laboratoriji kreira svetleća biljka: naučnici su osamdesetih godina već uspeli da ubace gen svica u jednu vrstu duvana. Evans objašnjava da su takve biljke čak odnete i u Međunarodnu svemirsku stanicu.

Svoj rad ovi naučnici obavljaju u državnoj laboratoriji BioCurious u Kaliforniji, a finansiraju ga zahvaljujući uspešnoj Kickstarter kampanji. Prema Evansovim rečima, planirano je da se sakupi 65.000 dolara za projekat, ali je zahvaljujući dobrom odzivu, 8.433 osoba doniralo 484.013 dolara. Na zvaničnom sajtu Kickstartera čitav projekat predstavljen je i klipom u kome se koriste scene iz filmskog hita Avatar u kojima se vidi bogat svetleći biljni svet na planeti Pandora.

Izvor: Smithsonian

Pročitajte i ovo...