Home Posle 5 Za Bundestag se kandiduje i jedna satirična stranka

Za Bundestag se kandiduje i jedna satirična stranka

by bifadmin

U Nemačkoj je sve popularnija stranka istoimenog naziva Die Partei (Stranka), koju su 2004. osnovali urednici satiričnog časopisa Titanic. Rukovodstvo stranke ove godine planira da se kandiduje na izborima za Bundestag, a anketari kažu da imaju podršku tri do četiri odsto populacije.

stranka

Stranka ima jedan politički cilj – da bez milosti izvrgne ruglu aktuelno stanje nemačke politike, a najviše kancelarku Merkel, za koju kažu da “ima još manje političkih uverenja nego mi”. Ovim satiričarima smeta slična ekonomska politika svih stranaka u Nemačkoj, i zato se bore protiv dosade i Merkelinog večitog taktiziranja.

U bizarnom stranačkom manifestu nalaze se sledeće ideje: gradnja zida oko Nemačke kako bi se pružio otpor globalizaciji, ograničavanje plata menadžera koje smeju biti do 25.000 radničkih, ali i ideje poput ugledanja na Grčku i ukidanja javnih televizija ARD i ZDF, koje se prethodno moraju izviniti gledaocima za svoj dosadašnji program.

stranka i obama

Martin Šonenborn, predsednik Stranke, daje intervjue za vodeće nemačke medije poput Špigla i Die Zeita u kojima kaže da će “razdrmati dosadnu predizbornu kampanju”.

U svojim javnim nastupima stranka se doima samouverenom kada najavljuje spektakularnu pobedu na izborima za Bundestag – a sve sa opravdanjem da će “voditi nesadržajnu, populističku i prljavu kampanju”, što je aluzija na Angelu Merkel, “pa je uspeh zagarantovan”.

Uprkos svemu, izgleda da Angelu Merkel niko neće moći da pomeri sa njenog političkog trona.

Izvor: Tportal

Pročitajte i ovo...