Home VestiEkonomija A u Britaniji besplatna struja subotom

A u Britaniji besplatna struja subotom

by bifadmin

British Gas, jedna od kompanija koja distribuira električnu energiju u Velikoj Britaniji, potrešće iz korena tržište struje u ovoj zemlji ponudom potpuno besplatnog korišćenja struje za one potrošače koji uspeju da koncentrišu svoju potrošnju tokom vikenda.

Electricity-Prices
Predložena promena tarifiranja kod distributera British Gas, koja bi trebalo da bude aktivirana od početka 2014, identična je sa već psotojećom ponudom sestrinske energetske kompaniej u SAD, Direct Energy. Iza oba ova distributera stoji kompanija Centrica, koja želi da motiviše potrošače da preusmere veći deo svoje potrošnje tokom vikenda, kada je svuda u svetu potrošnja manja nego tokom radnih dana. Ovaj pionirski projekat naplate već se odvija u severoistočnim državama SAD, a uskoro će započeti i u Teksasu, piše Financial Times. U Pensilvaniji postoji čak i mogućnost izbora subote ili nedelje za besplatan dan, uglavnom iz verskih razloga.

British Gas je najveći snabdevač električnom energijom u Velikoj Britaniji i, zajedno sa još pet distributera, krajem prošle godine pretrpeo je velike kritike ostrvske javnosti i političara jer je podigao cene svojih usluga, usklađujući ih sa inflacijom. I premijer Dejvid Kameron tom prilikom zatražio je od energetskih kompanija da što je više moguće povedu računa o trenutnoj platežnoj moći građana, pa čak i predložio da se struja naplaćuje svima po minimalnoj tarifi. Potez uvođenja besplatne subote isgurno će naići na odobravanje u britanskoj javnosti.

Izvor: Financial Times

Pročitajte i ovo...