Home VestiEkonomija Akcije širom sveta pale pošto je FED nagovestio pooštravanje politike

Akcije širom sveta pale pošto je FED nagovestio pooštravanje politike

by bifadmin

Nagoveštaji da bi FED uskoro mogao da prekine svoj stimulativni program mera danas su izazvali pad vrednosti akcija širom sveta, dok je istovremeno britanska funta dobila na vrednosti posle objave Banke Engleske o zadržavanju rekordno niske kamatne stope u srednjem roku.

crying

Dvojica zvaničnika FED su danas svojim tvrdnjama da će američka centralna banka smanjiti nivo kupovine državnih obveznica najranije već sledećeg meseca, u zavisnosti od narednih ekonomskih pokazatelja, praktično izazvali pad vrednosti akcija na skoro svim svetskim berzama. Majkl Hjuson, analitičar iz CMC Markets u izjavi za Bloomberg pojasnio je da će do „smanjivanja stimulatinve aktivnosti FED u svakom slučaju doći, samo je pitanje trenutka. Zato smo i svedoci smanjenja trgovanja na tržištima kapitala“. Azijski berzanski indeksi su dostigli minimume, dok evropski nisu pali u velikoj meri, najviše zahvaljujući objavljivanju pozitivnih ekonomskih rezultata nemačke ekonomije.

Pre nekoliko dana je i Monetarni odbor Banke Engleske odlučio da pruži jasne smernice o budućem vođenju monetarne politike. Odbor je najavio da će nastaviti sa sadašnjim stimulativnim pravcem monetarne politike dok se ne oseti veći oporavak, ali pod uslovom da takav put ne počne previše da utiče na stabilnost cena i državnih finansija. Konkretno, saopšteno je da će Banka Engleske održavati sadašnju kamatnu stopu od 0,5% sve dok nezaposlenost u zemlji ne padne na nivo ispod 7% (prognoze kažu da se to neće desiti još naredne tri godine) uz uslov da inflacija u periodu 18 do 24 meseci ne premaši više od 0,5% od predviđenih 2%. Trgovci kapitalom u Britaniji takođe su reagovali na ove najave: indeks FTSE 100 pao je za 0,8% posle obraćanja guvernera Marka Karnija.

Pročitajte i ovo...