Home VestiBiznis & Finansije Blokiran račun Simpa

Blokiran račun Simpa

by bifadmin

Poreska uprava Srbije danas je blokirala račun kompanije Simpo zbog poreskog duga od 4,88 milijardi dinara. Simpo je uložio žalbu na rešenje o prinudnoj naplati duga, koje mu je juče uručeno, i tražio je odlaganje izvršenja rešenja, ali je Poreska uprava odbila taj zahtev.

Ta kompanija, kako je saopštila Poreska uprava, nije u postupku restrukturiranja, što tvrdi njena uprava, tako da po tom osnovu nije ni mogla da bude oslobođena prunudne naplate javnih prihoda.
Agencija za privatizaciju je 2005. godine donela odluku o prodaji Simpa metodom javnog tendera, ali taj postupak nije ni započet. Za preduzeća koja su u postupku privatizacije državni poveralac nije mogao da prunudno naplaćuje svoja potraživanja samo za obaveze nastale do 31. decembra 2007. godine.
simpo
Poreska uprava je prijavila potraživanja u postupku privatizacije Simpa u iznosu od oko 845 miliona dinara, a razlika do 4,88 milijardi dinara, koliko je ukupan dug Simpa, je tekući dug koji Simpo nije plaćao, iako je isplaćivao zarade, bez plaćanja poreza i doprinosa na njih.
Od ukupnog duga, Simpo za doprinose duguje oko dve milijarde dinara.
Poreska uprava je 20. avgusta dostavila Simpu opomenu pred blokadu računa i kompaniji dala rok do 22. avgusta da zatraži konverziju duga u kapital države ili da isplati dug, na zakonom propisani način.Ukoliko bi dug bio konertovan, država bi bila vlasnik 65 odsto akcija Simpa koji zapošljava oko 4.500 radnika.
Simpo je juče najavio da će 26. avgusta Vladi Srbije dostaviti program restrukruriranja, kojim je predvidjen način oplate poreskog duga.

Pročitajte i ovo...