Home VestiEkonomija Hrana za dve trećine Indijaca

Hrana za dve trećine Indijaca

by bifadmin

Vlada Indije promoviše novu prehrambenu strategiju, sa subvencionisanim osnovnim namirnicama za oko 800 miliona siromašnih i gladnih stanovnika.

Poverty-In-India
Sprovođenje indijskog Akta o obezbeđenoj hrani počeće bez obzira što ga parlament ove zemlje nije i zvanično izglasao, javlja britanski BBC. Kritičari Akta smatraju da je on pre svega deo političke kampanje aktuelne vlasti da prikupi dodatne glasače pred naredne izbore, kao i da će njegovim sporovođenjem nacionalni budžet biti u potpunosti istrošen. S druge strane, u Indiji živi čak trećina najsiromašnijih ljudi na planeti i pravilnija raspodela hrane u mnogome bi doprinela njihovom donekle kvalitetnijem, ako ne i dužem životu. Početak nove strategije zvanično će objaviti u prestonici Delhiju predsedavajuća vladajuće Kongresne stranke, Sonja Gandi. Naredni izbori na svim nivoima biće održani sledeće godine.

Kontraverzni Akt i plan koji se njime podrazumeva koštaće Indiju oko 23,9 milijardi dolara godišnje i po tom proračunu jedan je od najskupljih humanitarnih programa u istoriji. Njegovim merama biće obuhvaćeno 75% stanovništva u ruralnim predelima, i oko 50% u urbanim delovima Indije. Između ostalog, najsiromašnijim slojevima stanovništva biće omogućeno da obezbede pet kilograma najjeftinijeg brašna po glavi mesečno.

Pročitajte i ovo...