Home VestiEkonomija Istočna Evropa privlači strane studente medicine

Istočna Evropa privlači strane studente medicine

by bifadmin

Manje cene školarine, lakša dostupnost za upisivanje, diplome koje priznaje EU, kao i sve češća mogućnost pohađanja predavanja na engleksom jeziku, povećavaju broj stranih studenata koji se upisuju na medicinske fakultete u istočnoj Evropi, prenosi New York Times.

medicinari
Broj stranih studenata u Mađarskoj porastao je za 21% između 2005. i 2011. godine na 16.465 studenata, prema podacima Instituta za statistiku pri Unesco, a među najprivlačnijim univerzitetima u ovoj zemlji nalazi se 244 godine star fakultet medicine Semelvajs u Budimpešti. U Poljskoj je u istom periodu došlo do porasta broja stranih studenata za 80%, u Češkoj 100%, a u Slovačkoj za čak 500%. Najveće interesovanje stranaca je za studije medicine, stomatologije ili farmacije zbog čega su neki univerziteti u pomenutim zemljama počeli da nude mogućnost slušanja redovnih predavnja na engleskom jeziku. U Slovačkoj 45% svih stranih studenata bira medicinu ili farmaciju. Poređenja radi, u Švedskoj i Nemačkoj tek 6 i 9% od ukupnog broj stranih studenata u ovim zemljama bira ove fakultete.

Osim nastave na engleskom, strancima su ovi fakulteti prvi na listi pre svega zbog nižih cena školarine nego u zapadnoj Evropi, priznatih diploma, i lakšeg upisivanja. Kvalitet predavanja je uglavnom na nivou zapadnoevropskih, a i studentski zajmovi za studente iz EU su veoma povoljni za upisivanje na fakultete u istočnoj Evropi.

Pročitajte i ovo...