Home VestiEkonomija Izmene pravilnika o OPJ i OD obrascima

Izmene pravilnika o OPJ i OD obrascima

by bifadmin


Ovog leta stupili su na snagu novi pravilnici o OPj i OD poreskim prijavama sa izmenama koje usaglašavaju ove prijave sa poslednjim izmenama Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

ball_of_papers-tax-forms

Poreskom prijavom o obraćunatom i plaćenom porezu na dohodak (OPJ) sada je omogućeno iskazivanje poreza na zarade koji je plaćen u drugoj državi, uz odgovarajuću dokumentaciju potvrdom nadležnog organa druge države. Obrazac PP OPJ-4 koji se ranije podnosio za prijave od nepokretnosti sada se podnosi samo za prihode po osnovu zakupa pokretnih stvari, dok se prihodi od izdavanja nepokretnosti u pozakup iskazuju u PP OPJ-6.

Među najvažnije izmene uvedene Pravilnikom o OD poreskim prijavama je uvođenje poreske prijave PP OP-P o obračunatim i plaćenim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje na ličnu zaradu preduzetnika, odnosno poljoprivrednika i PP OD-O, poreske prijave o obračunatim i plaćenim doprinosima za osnivače, odnosno članove privrednog društva, koju privredno društvo podnosi posebno za osnivače/članove koji su osigurani po drugom osnovu. Takođe je odložen početak primene primen epodnošenja specifikacija na obrascima OS i OS-1, u kojima će se iskazivati obračunati doprinosi za svakog primaoca prihoda pojedinačno. Oni će se podnosoti od januara 2014. a ne jula 2013, kako je prvobitno zamišljeno, prenosi revizorska kuća KPMG.

Pročitajte i ovo...