Home VestiEkonomija Kraj recesije u evrozoni?

Kraj recesije u evrozoni?

by bifadmin

Najdužoj recesiji u Evropi još od Drugog svetskog rata opasno se približio kraj. Mislilo se da će u drugom kvartalu 2013. BDP evrozone rasti za 0,2%, što bi bio prvi pozitivan kvartal još od pretposlednja tri meseca 2011., bar sudeći po istraživanjima 19 eminentnih ekonomista za WSJ. Međutim, on je rastao i više – 0,3%. Da podsetimo, u prvom kvartalu ove godine BDP evrozone pao je za 0,3%.

rast

Naime, na blogu Vol Strit Džurnala, koji iz minuta u minut prati sve objave vezane za ekonomski rast evrozone, još pre zvanične objave ovog rezultata pisalo je da Nemačka i Francuska ulivaju optimizam da će rast možda biti i veći od prognoziranih 0,2%. Ekonomisti sa Berklija podigli su ovu prognozu na 0,3% i ispostavilo se da su bili u pravu.

Po preliminarnim podacima Eurostata nije jasno koje su sve ekonomije rasle a koje padale u drugom kvartalu, ali poznato je koje su pojedinačne ekonomije “pogurale” ovaj napredak. Za Nemačku se očekuje rast BDP-a u drugom kvartalu u odnosu na prethodni od 0,7%, a za Francusku od 0,5%. Već postoji osnovana sumnja da je rast usporavao u prezaduženim članicama monetarne unije, Španiji, Italiji i Grčkoj, međutim iz ovog bloka zemalja pozitivne rezultate ima Portugal kojem je BDP porastao za 1.1% zahvaljujući rastu izvoza.

„Po našim projekcijama naredne godine trebalo bi da imamo solidan rast osim ako ne bude novih političkih kriza i turbulencija na tržištu“, rekao je Oli Ren, komesar EU za ekonomiju i monetarna pitanja.

Pročitajte i ovo...