Home VestiIT i nauka Broj zlonamernih aplikacija za Android prešao 700.000

Broj zlonamernih aplikacija za Android prešao 700.000

by bifadmin

U prvoj polovini godine broj zlonamernih aplikacija za Android eksplozivno je  porastao za više od 350 hiljada, a prošle godine njihova količina je dostigla broj zlonamernih programa pravljenih za stone računare tokom više od decenije!

android_malware_tracking_teaser

Prema najnovijem izveštaju za drugi kvartal ove godine koji je objavila američka multinacionalna kompanija za IT bezbednost Trend Micro, najugroženija mobilna platforma je – Android. U drugom kvartalu je evidentirano čak 718 hiljada malicioznih ili rizičnih aplikacija koje su bile usmerene na taj operativni sistem. Ono što više zabrinjava od samog broja je njihov eksplozivan porast, ističe se u izveštaju. Količina malicioznih aplikacija čija su meta mobilni telefoni, već u prošloj godini je dostigla broj zlonamernih programa pravljenih za stone računare tokom više od decenije! Istraživači navode da je u posljednjih šest meseci broj malicioznih aplikacija narastao za više od 350 hiljada, što je cifra za koju je hakerima ranije trebalo oko tri godine.

Broj malicioznih i rizičnih aplikacija za Android je ravnomerno rastao do juna 2013. godine, što  potvrđuju izveštaji i drugih IT bezbednosnih kompanija.  Gotovo dve četvrtine zlonamernih aplikacija je u obliku onih koje imitiraju neku premium uslugu, oko 24%  čine aplikacije koje kradu korisničke podatke, dok je najmanje onih  (7%) koje naknadno preuzimaju maliciozni kod. Prema izveštaju, zlonamerne aplikacije su najrasprostranjenije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Mjanmaru (Burma). Vijetnamu, Meksiku i Rusiji.  U poslednje vreme najviše se koriste  FAKEBANK aplikacije, koje „glume“ stvarne aplikacije i pomoću kojih napadači preuzimaju podatke. Slede FAKEAV aplikacije, koje „glume“ kako skeniraju uređaj i štite ga od virusa, a zapravo imaju svrhu krađe podataka.

Pročitajte i ovo...