Home VestiEkonomija Milijarderi okreću leđa zlatu, cene ovog metala padaju

Milijarderi okreću leđa zlatu, cene ovog metala padaju

by bifadmin

Poznati menadžer hedž fondova Džon Polson, koji je pre mesec dana savetovao investitore da kupuju zlato, na kraju drugog kvartala je prepolovio svoju imovinu u ovom metalu pošto je njegova cena naglo pala.

zleto

Paulson & Co. najveći investitor u SPDR Gold Trust-u, najvećem trgovcu zlatom na planeti, objavio je svoje rezultate z adrugi kvartal ove godine. Ispostavlja se da je ova kompanije više nego dvostruko smanjila svoj udeo u trgovini zlatom jer je zaključno sa 30. junom posedovala 10,2 miliona akcija u SPDR, nasuprot 21,8 miliona na kraju prvog tromesečja 2013. A pre tek nešto više od mesec dana Džon Polson je savetovao ulagače da kupuju zlato. Za razliku od 2007. kada je Polson doprineo zaradi od 15 milijardi dolara jer se „kladio“ protiv ograničenih hipoteka, neposredno pre nego što je pukao balon tržišta nekretnina i započela globala kriza, ovaj put je njegov savet bio loš. U zvaničnom odgovoru njegove kompanije u vezi sa prvim smanjenjem udela u zlatu od 2011. kaže se „da je ovaj potez opravdan smanjenom potrebom za hedžingom“.

Sada i drugi veliki igrači okreću leđa zlatu, a njegova cena je u periodu april-jun zahvaljujući tome pala za čak 23%. Milijarderi Džordž Soros i Danijel Leb u istom periodu prodali su čitave svoje udele u SPDR. Džejms Polson, vodeći strateg Wells Capital Investment koja upravlja sa 340 milijardi dolara aktive, ima svoje objašnjenje za ovakve kretnje u poslednje vreme: „Videli smo da se desio Armagedon na tržištu zlata jer investitori više vole da ulažu u deonice u trenutku kada ekonomija pokazuje znake oporavka, a postoje naznake da će FED već do kraja godine ukinuti svoju stimulativnu monetarnu politiku.“ Ovakav razvoj događaja trenutno najviše pogađa velike rudarske kompanije, prenosi Bloomberg.

Pročitajte i ovo...