Home VestiEkonomija Smartfonovi na prvom mestu po prodaji

Smartfonovi na prvom mestu po prodaji

by bifadmin

U tromesečju april-jun 2013. pametni telefoni su po količini prodatih primeraka prvi put nadmašili prodaju ostalih mobilnih telefona. Ovom rezultatu su najviše doprinela tržišta Azije, Južne Amerike i istočne Ervope, izveštava analitička kuća Gartner.

smartphones
U drugom kvartalu ove godine prodato je ukupno 435 miliona mobilnih telefona širom sveta, od čega 225 pametnih telefona, što je porast od čak 46,5% u odnosu na isti period prošle godine. Sudeći prema podacim Gartnera i Srbija je doprinela ovom rezultatu s obzirom da je razvoj tržišta istočne Evrope. uz Aziju i Južnu Ameriku, doveo do ovakvog rezultata. Iako su pametni telefoni skuplji, oni pružaji veći broj opcija, a mobilni operateri ih povoljno prodaju u ponudama svojih paketa.

Što se tiče ostvarene prodaje u drugom kvartalu, među proizvođačima smartfonova na prvom mestu je južnokorejanski Samsung sa 71,4 miliona komada (31,7% udela), na drugom je američki Apple sa 31,9 miliona (14,2%), na trećem LG sa 11,5 miliona (5,1%), na četvrom Lenovo sa 10,7 miliona (4,7%) i na petom ZTE sa 9,6 miliona (4,3%). Svi ostali proizvođači doprinose sa 40% ostavrene prodaje, prenosi Gartner.

Pročitajte i ovo...