Home VestiEkonomija NBS: Najveći devizni priliv od kredita

NBS: Najveći devizni priliv od kredita

by bifadmin

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju jula iznosile 10.719,8 miliona evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 370 odsto i pokrivenost više od sedam meseci uvoza robe i usluga.

Najveći devizni priliv u toku jula realizovan je po osnovu korišćenja kredita u ukupnom iznosu od 264,8 miliona evra, i to od Vlade Ruske Federacije 233,1 milion evra i Evropske investicione banke 31,7 miliona evra. Istovremeno, od prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu ostvaren je priliv u iznosu od 50,0 miliona evra.

valutni rat

Najveći odliv iz deviznih rezervi realizovan je po osnovu povlačenja više izdvojene devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 178,7 miliona evra. Pored toga, odliv je realizovan i po osnovu izmirivanja obaveza prema inokreditorima u iznosu od 32,0 miliona evra, otplate duga MMF-u u iznosu od 23,1 milion evra, isplate stare devizne štednje u iznosu od 21,8 miliona evra i isplate dospelih hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima u iznosu od 20,0 miliona evra.

Neto devizne rezerve, tj. rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, na kraju jula iznosile su 6.995,0 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u julu iznosio je 676,2 mln evra i bio je za 464,3 mln evra manji nego u prethodnom mesecu. Za prvih sedam meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 5.941,8 mln evra.

U julu je dinar nominalno aprecirao prema evru za 0,3%. Da bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa, Narodna banka Srbije je intervenisala prodajom deviza na međubankarskom deviznom tržištu u iznosu od 30,0 mln evra, saopštio je Kabinet guvernera.

Pročitajte i ovo...