Home VestiPolitika i društvo Rad “EPS snabdevanja” u skladu sa Zakonom o energetici, podela prihoda ostaje ista

Rad “EPS snabdevanja” u skladu sa Zakonom o energetici, podela prihoda ostaje ista

by bifadmin

Informacije da će se formiranjem Privrednog društva „EPS Snabdevanje“ dosadašnja privredna društva za distribuciju pretvoriti u šalter – nisu tačne, saopštavaju iz ovog javnog preduzeća. Privredno društvo „EPS Snabdevanje“ formirano je u skladu sa Zakonom o energetici, Ugovorom o Energetskoj zajednici Jugoistočne Evrope i Zaključkom Vlade Srbije o usvajanju Polaznih osnova za reogranizaciju „Elektroprivrede Srbije“ od 16. novembra 2012. godine. „EPS Snabdevanje“ je deo sistema „Elektroprivrede Srbije“, kao i sva privredna društva za proizvodnju uglja i električne energije i za distribuciju električne energije.

Zakonom o energetici određeno je razdvajanje delatnosti snabdevanja od distribucije i zato je formirano „EPS Snabdevanje“. Privredna društva za distribuciju, među kojima je i „Elektrovojvodina“, od 1. jula se bave distribucijom i naplaćivaće samo pristup distributivnoj mreži. Zakonom je, takođe, propisano da Operator distributivnog sistema, odnosno distribucija, nema pravo naplaćivanja utrošene električne energije.

struja

Bojazni da će se novac od naplaćene električne energije slivati sa područja Vojvodine u neki drugi deo Srbije nisu osnovane, jer je „Elektrovojvodina“ bila i biće deo „Elektroprivrede Srbije“, kao i sva privredna društva u okviru sistema EPS-a. I do sada su se prihodi od naplaćene električne energije slivali u zajedničku kasu EPS-a, čiji je osnivač i vlasnik Vlada Republike Srbije, a tako će biti i ubuduće.
PD „Elektrovojvodina“, kao i sva privredna društva za distribuciju električne energije u sistemu EPS-a, do sada je svoj priliv novca uplaćivala na trezorski račun u Narodnoj banci Srbije sa koje se po utvrđenoj metodologiji novac vraćao u privredna društva za distribuciju. Formiranjem „EPS Snabdevanja“ način vraćanja novca je ostao istovetan kao i pre, a otvoreni su novi trezorski računi „EPS Snabdevanja“ kod NBS. „Elektrovojvodina“, kao i ostala PD za distribuciju u Srbiji, neće biti ni u boljem ni u lošijem, već u istom položaju kao i do sada.

Na adrese kupaca su počeli da stižu prvi računi za električnu energiju utrošenu u julu koje izdaje PD “EPS Snabdevanje“. Pristižu i prve uplate na račun PD „EPS Snabdevanje“. Računi PD „EPS Snabdevanje“ i dalje mogu da se plate na istim mestima kao i do sada, a sve eventualne reklamacije i dalje će se obavljati na šalterima distribucija. Blagovremenom uplatom kupci iz kategorije domaćinstva i dalje imaju pravo na popust od pet odsto na svaki mesečni račun. „Elektroprivreda Srbije“ je zbog dinamike isplate penzija produžila rok za ostvarenje prava na popust sa 20. na 25. dan u mesecu, kako bi i penzioneri iskoristili ovu pogodnost.

Provizija za plaćanje računa za utrošenu električnu energiju i dalje se neće naplaćivati na šalterima elektrodistribucija, a tu uslugu „Pošta Srbije“ i banke naplaćivaće po svojim cenovnicima. S obzirom da „EPS Snabdevanje“ ima nove brojeve računa, kupci koji račune plaćaju putem trajnog naloga ili „e-bankinga“ trebalo bi da se obrate svojoj banci radi promene primaoca uplate.

Pročitajte i ovo...