Home Posle 5 Nova knjiga Čarlsa Simića uskoro u prodaji

Nova knjiga Čarlsa Simića uskoro u prodaji

by bifadmin

Izdavačka kuća Arhipelag objaviće „Gledaj dugo i netremice“, novu knjigu eseja i sećanja Čarlsa Simića, jednog od vodećih savremenih svetskih pesnika i esejista, do ovogodišnjeg Sajma knjiga u Beogradu.

Eseji Čarlsa Simića pisani su u poslednjih nekoliko godina, a u njihovom središtu su vrlo konkretni politički, ideološki, društveni ili tehnološki izazovi pred kojima se nalazi savremeni čovek, kao i novi kontekst u kome se našla savremena kultura.

U novim esejima Čarlsa Simića, od kojih su neki izazvali velike reakcije američkog javnog mnjenja odmah posle njihovog prvog objavljivanja u medijima, govori se o političkoj neodgovornosti, o vojnim intervencijama, o tome ko su danas autentični svedoci užasa, o nestanku javnog dobra iz javnih politika, o novom globalnom talasu pesimizma, o marginalizaciji znanja, o javnim bibliotekama koje se u Sjedinjenim Američkim Državama sve češće zatvaraju, o filmovima koje ne možemo zaboraviti ili o slikama i prizorima savremenog sveta koje ne smemo prećutati.

simic

Posebno mesto u ovim esejima imaju pitanja poezije ili pak piščevo majstorsko oživljavnja vlastitith sećanja na odrastanje u Beogradu ili pak na život u Evropi i potom u Americi. Čarls Simić ispisuje nesvakidašnje strasno i lucidno svedočanstvo o iskušenjima modernih vremena.

Novi eseji Čarlsa Simića biće objavljeni u prevodu Vesne Roganović i Ivice Pavlovića.

U izdanju Arhipelaga ranije su objavljeni Simićeva knjiga eseja Alhemija sitničarnice (2008), kao i velika retrospektiva njegove poezije od ranih pesama do stihova iz rukopisa Iščekujući presudu (2010).

Ovde možete pročitati intervju sa Čarlsom Simićem iz našeg 84. broja.

Pročitajte i ovo...