Home VestiEkonomija Obama sprečio izvršenje sudske presude u korist Samsunga

Obama sprečio izvršenje sudske presude u korist Samsunga

by bifadmin

Danas je u Sjedinjenim Državama trebalo da stupi na snagu odluka američkog suda, prema kojoj Apple zbog povrede Samsungovih patentnih prava više ne sme da prodaje starije verzije svog iPhonea i tablet računara iPad. Međutim, u priču se direktno umešala Obamina administracija koja je stavila veto na odluku suda.

appleObama
Američki ITC (U.S. International Trade Commission) odlučio je da od danas na tlu Sjedinjenih Država Apple više ne sme da prodaje iPhone, verzije pre modela 4S, te 3G verzije iPada 1 i 2, a koje je još uvek moguće nabaviti širom SAD-a. Obamina administracija je zaustavila izvršenje sudske presude, što se dogodilo po prvi put nakon 1987. godine. U obrazloženju takvog čina, Obamina administracija navodi da bi izvršenje sudske odluke „značajno uticalo na konkurentnost američke ekonomije, pa time i na stanovnike Sjedinjenih Država“.

Samsung, naravno, izražava veliko nezadovoljstvo zbog ovakvog postupka, dok su iz kompanije Apple poručili: „Podržavamo odluku administracije koja predstavlja prekternicu u ovom slučaju, jer Samsung nije imao nikakvog prava da zloupotrebljava sistem zaštite patenata na ovaj način“.

Pročitajte i ovo...