Home Tekstovi Najveći svetski solarni park na jugu Srbije: Veliko ništa, plus tužba

Najveći svetski solarni park na jugu Srbije: Veliko ništa, plus tužba

by bifadmin

Iz američke kompanije Sekrum ekviti partners, koja je trebalo da investira u gradnju najvećeg svetskog solarnog parka na jugu Srbije, žale se da su od države dobili neadekvatno zemljište za gradnju i najavljuju da će, ukoliko država Srbija  ne pokaže spremnost da ispoštuje svoj deo sporazuma do 23. avgusta, pokrenuti protiv nje tužbu i u zemlji, ali i pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Londonu.

serbia-solar-park

Od izgradnje solarnog parka na jugu Srbije vrednog milijardu i 750 miliona evra, koji je svojevremeno pompezno najavljivan kao najveći na svetu, po svemu sudeći neće biti ništa. Izgradnja parka je trebalo da traje od tri do pet godina i da angažuje oko 3.000 izvođača, a kada park započne sa radom računalo se da će zaposliti između 500 i 600 ljudi koji bi proizvodili struju za tržište Evropske unije. Prema planu, Srbija je uz solarni park trebalo da dobije i tri nove fabrike za proizvodnju solarnih panela. Bilo je predviđeno da država besplatno ustupi zemljište za park na 25 godina, a godišnje bi samo od poreza prihodovala 28 miliona evra.

Kako za „Privredni pregled“ kaže Alesio Kolusi, predsednik američke kompanije Sekrum ekviti partners, koja je glavni investitor ovog projekta, ceo posao kasni zbog problema koji su iskrsli, pre svega zbog činjenice da od zemljišta koje je država ponudila, najveći deo je nepogodan za solarne panele. „Teren nije pogodan zbog položaja, nivoa zemljišta. Nažalost, samo 135 hektara je moglo da se iskoristi za taj projekat“, objašnjava Kolusi.

On podseća da je prošle godine u Srbiji registrovana firma Onegiga Solar Park Incubator, koju je formirala američka kompanija Sekrum ekviti partners, i koja je  potipisala krovni sporazum o međunarodnim pravima i obavezama u vezi sa ulaganjem u obnovljive izvore energije i izgradnju solarnih parkova u Srbiji. Ovaj sporazum su sa srpske strane potpisali mnistarka energetike Zorana Mihajlović i ministar finansija Mlađan Dinkić. Po tom sporazumu, Onegiga Solar Park Incubator treba da izgradi solarni park ukupne instalisane snage od jedan gigavat, na površini od 3.000 hektara. Vrednost investicije je 1,75 milijardi evra, uz obavezu da se projekat završi do 2015. godine.

„Da bismo realizovali investiciju, zatražili smo od Vlade Srbije, odnosno od nadležnog Ministarstva energetike, da nam dodeli adekvatnih 3.000 hektara. Zainteresovani smo i za napuštene kopove Kolubare i Kostolca, koje smo i posetili na poziv nadležnog ministarstva“, objašnjava Kolusi. „Nakon posete, obavestili smo Ministarstvo energetike da nam alternativna lokacija odgovara, ali nikakakav odgovor po tom pitanju nismo dobili. Zbog toga se advokatska kancelarija koja nas zastupa obratila resornoj ministarki Zorani Mihajlović za pojašnjenje. Ona je odgovorila 25. marta da što se tiče Kolubarskog basena i Kostolca, nadležni resori Srbije nisu zvanično ponudili tamošnje parcele“, kaže Kolusi.

U Ministarstvu energetike tvrde da je obilazak tog područja bio organizovan u druge svrhe, kao poseta, i nije bilo zvaničnog predloga da se parcele sa tih kopova identifikuju kao parcele pogodne za solarne parkove, jer služe za rad najvećih energetskih objekata za proizvodnju struje u Srbiji. Advokatska kancelarija koja zastupa američku kompaniju je povodom toga uputila pismo nadležnim ministrima, zamolivši za objašnjenje zašto se pomenute lokacije ne mogu koristiti za realizaciju projekta. Međutim, do danas nije stigao odgovor na tu molbu, kažu u Sekrumu.

„Mi smo sa naše strane ispunili sve obaveze iz potpisanog sporazuma, a sa druge strane država Srbija nije učinila ništa. Odlučili smo da budemo strpljivi do 23. avgusta. Međutim, ako i pored naše najbolje volje ne dobijemo 3.000 hektara adekvatnog zemljišta za izgradnju, moraćemo da tužimo državu Srbiju i u zemlji i u inostranstvu. Tražićemo odštetu i pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Londonu u iznosu od 160 milona evra, na koliko je advokataska kancelarija koja nas zastupa procenila štetu koja nam je naneta“, najavljuje Kolusi.

Izvor: Privredni pregled

Pročitajte i ovo...