Home VestiEkonomija Raguram Ražan na čelu Centralne banke Indije

Raguram Ražan na čelu Centralne banke Indije

by bifadmin

Jedan od bivših vodećih ekonomista MMF proglašen je za prvog čoveka Banke Indije, u trenucima kada se ova zemlja bori protiv rekordnog pada vrednosti nacionalne valute.

raghuram_660_080613042522

Ražan je još 2005. upozorio da će izbiti globalna ekonomska kriza. Ovaj pedesetogodišnjak juče je proglašen za novog glavnog čoveka Centralne banke Indije i biće na tom mestu najmanje pet godina, koliko traje jedan mandat guvernera.Istovremeno, u Indiji, trećoj ekonomiji u Aziji, iza Kine i Japana, nacionalna valuta, rupi, zabeležila je novi rekordni pad.

Zapadni ekonomisti uvažavaju Ražana kao pragmatičnog stručnjaka koji će pokušati da se uhvati u koštac sa rastućom inflacijom. Međutim, upravo njegova stručnost biće mu i najveći neprijatelj, smatraju indijski poznavaoci prilika, jer će „javnost na azijskom podkontinentu imati prevelika očekivanja i tražiti da se rešenja za ekonomske probleme pronađu preko noći“.Raguram Ražan veruje da je godišnja inflacija od 5% dostižna i održiva za ovu ekonomiju u razvoju, ali će zahtevati i formiranje komisije za monetarnu poltiku, kako bitne finansijske odluke ne bi bile isključivo u rukama jednog čoveka, prenosi Financial Times.

Pročitajte i ovo...