Home TekstoviB&F Plus Menadžment lekcije iz Real Madrida: Prestanite da kupujete zvezde i počnite da gradite timove

Menadžment lekcije iz Real Madrida: Prestanite da kupujete zvezde i počnite da gradite timove

by bifadmin

Ne dešava se svaki dan da korporativna istraživanja nude i daju smernice čuvenim evropskim fudbalskim klubovima. Skorašnji naslovi ukazuju na to da je Real Madrid na granici da obori svetski rekord na tržištu transfera igračima, po drugi put u četiri godine, sa ponudom od preko 130 miliona dolara za dobijanje fudbalera Totenhema, Gereta Bejla – ovo predstavlja jedan takav redak trenutak.

Naš savet Real Madridu: Ne sprovodite daljnju kupovinu fudbalskih superstarova na štetu izgradnje uravnoteženog tima.

real 00

Šefovi odseka posvećeni izgradnji dobro zaokružene ekipe, balansiranju opsega veština zarad timske efikasnosti, bili bi znatno uspešniji od onih koji su fokusirani na izgradnju timova oko zvezde-pojedinca, prema CEB-ovom istraživanju finansiranja talenata, sprovedenom na više od 2.200 zaposlenih u finansijama u više od 75 globalnih organizacija.

Realova skorašnja istorija sa travnatog terena doprinosi ovakvom glavnom zaključku:
Ulaganjem samo u pojedine zvezde neće se postići bolje performanse tima.

Ispod su tri ubedljive pouke za one koji žele da poboljšaju učinak tima, bilo u poslu ili u fudbalu:

Lekcija 1: Izbegavajte “Galaktikos“ pristup za jačanje tima

Naše istraživanje je pokazalo da se zaposleni u odeljenju za finansije grupišu po kompetentnosti u pet različitih grupa, od kojih svaka ima svoje nadležnosti i različit uticaj na ukupnu efikasnost ekipe. Većina odeljenja koja smo ispitali bila su dobro zastupljena sa kompetencijama osoblja, izloženog odgovornostima povezanim sa izvršnim operacijama, “golgeterima” u svetu finansija, ako hoćete. Iznenađujuće, otkrili smo da ove veštine nisu bile kompetentnosti predvidljive za generalni uspeh čitavog tima, što može objasniti i zašto je 87% svih glavnih finansijskih direktora (CFO) koje smo intervjuisali bilo nezadovoljno “talent-miksom” svojih timova.

Tipično odeljenje za finansije podseća na ‘Real Madrid Galacticos’ eksperiment iz ranih 2000-ih: glomazna ‘zvezdana konstelacija’, uključujući superstarove Zinedina Zidana i Dejvida Bekama, koji na kraju nisu uspeli da pruže ‘održivi uspeh’ na terenu.

real 01

(Fudbalska superzvezda, kao što je to npr. Dejvid Bekam, nije u stanju da sam pobedi protivnika…a ko jeste? Foto: Rojters/Rasel Bojs)

Lekcija 2: Najbolji timovi poseduju najbolji balans nadležnosti tj. sposobnosti

Tri kompetencije koje su najviše uticale u svetu finansija povezane su sa ne-tehničkim, ili tzv. „mekim“ veštinama, uključujući i sposobnost za jasno i razumljivo komuniciranje, dokazanu poslovnu sposobnost, odnosno, da pozajmimo fudbalsku metaforu, oni koji umeju da gledaju dalje od svoje uloge tj koji su u stanju da imaju pregled situacije na čitavom terenu.

Najefikasnije ‘odseke’ koje smo videli u (španskom) fudbalu nekako nas pre asociraju na Barselonu, Realovog mitskog rivala; to je klub dizajniran oko timskog rada, čiji igrači poseduju međusobno dobro izbalansirane kompetencije. Uspešnim timovima nije potrebna samo magija golova koje postiže jedan Lionel Mesi, već i autoritativno liderstvo jednog Karlosa Pujola, kao i pametan graditelj igre, kakav je plejmejker Ćavi Ernandez.

real 02(Barselona je zdušno prihvatila princip timskog saglasja. Foto: Rojters/Albert Gea)
Lekcija 3: Napraviti razliku između timskog i pojedinačnog rada

I dok je 2009. rekordni transfer Kristijana Ronalda iz Mančester Junajteda doprineo mnogim impresivnim ličnim statistikama, koje se tiču samo ovog igrača, pojedinačna priznanja na njegov račun nisu dovela do one vrste održivog timskog uspeha kojeg su očekivali Realovi fanovi – naročito kada je u pitanju ‘gornji dom’ evro-fudbala, Liga šampiona.

real 03(Kristijano Ronaldo i Real Madrid često su se suočavali sa hladnom stvarnošću: sa razočaranjem. Foto: Rojters/Huan Medina)

Finansijska odeljenja su takođe bolovala od neusklađenih podsticaja, po kojima bi pojedinci i njihove karakteristike bivale nagrađivane na uštrb timske efikasnosti. Tako su najbolja finansijska odeljenja redizajnirala svoju praksu zapošljavanja i učinka u cilju odražavanja značaja “mekih” veština, koje su najvažnije za uspeh tima. U praktičnom smislu, to je značilo promenu strategije: daleko od regrutovanja nekog budućeg čudesnog pojedinca, kao što je to dosad bio slučaj, već, umesto toga, tragati za novim izvorima talenata – za onima čiji će talenat podići ukupni sastav veština i sposobnosti tima

Predlažemo da rukovodioci Real Madrida obrate pažnju na pouke koje proističu iz našeg istraživanja, kao i da nauče nešto iz svoje nedavne istorije: fokus treba da je na izgradnji izbalansiranog tima, a ne na pridobijanju pojedinačnih superstarova.
Kruti Bharuča (Atlantic Blog Quartz) 4. avgust 2013

(Kruti Bharucha je viši direktor CEB . Ona vodi istraživanja vezana za zapošljavanje , razvoj i upravljanje skupovima finansijskih veština)

(M.L)

Pročitajte i ovo...