Home Posle 5 Roman Karlosa Fuentesa u Arhipelagu do Sajma knjiga

Roman Karlosa Fuentesa u Arhipelagu do Sajma knjiga

by bifadmin

Izdavačka kuća Arhipelag objaviće roman Volja i sudbina modernog klasika svetske književnosti Karlosa Fuentesa do ovogodišnjeg Sajma knjiga u Beogradu. Volja i sudbina je jedan od poslednjih Fuentesovih romana i delo kome je ovom piscu donelo jednodušna priznanja publike i kritike u svim zemljama u kojima je do sada objavljeno. Španska kritika je ovaj roman nazvala „monumentalnim dostignućem jednog od majstora savremene književnosti“.

Karlos Fuentes, za koga je Njujork Tajms povodom njegove smrti polovinom maja prošle godine napisao da je „jedan od najpoštovanijih pisaca španskog jezika“, odigrao je, prema mišljenju kritike, „dominantnu ulogu u latinoameričkom literarnom bumu prikazivanjem nacije koja je izdala svoje revolucionarne ideale“. Roman Volja i sudbina, koji Arhipelag objavljuje u prevodu Ksenije Šulović, predstavlja veliku sintezu Fuentesovog književnog umeća, jedinstvene pripovedačke magije i nedvosmislenog angažmana kojim je izrazio dramu i iskušenja Meksika i Južne Amerike.

KarlosFuentes

U romanu Volja i sudbina ukrštaju se savremeni Meksiko i njegova istorija, politika i magija, strast i fantastika, ljubav i uzbudljive sile svakodnevnog života. Fuentesovo uzbudljivo i provokativno pripovedanje kroz sudbinu mladića Jošue prati politiku i svakodnevicu u Meksiku i Južnoj Americi u poslednje tri decenije. Istovremeno, ovaj roman je velika saga o ljubavi i strasti, ali i o prijateljstvu i izdaji.

U izdanju Arhipelaga objavljeni su Fuentesovi romani iz njegove završne faze: Srećne porodice (2008) i Adam u raju (2010). Arhipelagovo izdanje Srećnih porodica bilo je jedno od prvih svetskih izdanja ovog romana Karlosa Fuentesa izvan španskog jezika. Pisac Srećnih porodica predstavlja celokupno latinoameričko društvo – od predsedničkih palata, preko novih klasa u nastajanju, do društvenog dna u kome caruju beda i svakovrsni izazovi golog opstanka. Srećne porodice su remek-delo o ljubavi i porodici, nesvakidašnja slika modernog života sa svim oblicima njegovih složenih i sudbonosnih ljubavi, ispisana rukom jednog od najvećih majstora moderne svetske proze. Fuentes prikazuje ljubav u najrazličitijim izdanjima: ljubav supružnika, ljubav ljubavnika, ljubav roditelja i dece, ljubav bližnjih, ljubav slučajnih saputnika. Na taj način uobličava se velika priča o izuzetnim sudbinama poznatih ili običnih ljudi, ali i velika priča o ljubavi, strasti, ljubomori, mržnji i patnji.

Po mnogo čemu, roman Adam u raju ima posebno mesto u ukupnom opusu Karlosa Fuentesa. Veliki majstor je napisao politički triler, prvi takav roman u svom opusu. Na pozornici romana Adam u raju promiču slike Meksika i slike Evrope, tajkuni i političari, tajne službe i organizovani kriminal. Otuda je ovaj roman moćna priča o ljubavi i strasti, kriminalu i korupciji, mafiji i politici. Glavni junak romana Adam Gorospe, novopečeni bogataš, priča o svom društvenom usponu i o svetu u kome se odjednom našao, kao i o sprezi velikog novca, ozbiljne mafije i visoke politike, pripremajući zaplet dostojan najuzbudljivijih krimi romana. Fuentes iznutra i sa ogromnom snagom prikazuje i nevidljive i brutalne mehanizme savremene moći. Pričajući o tome kako je postao bogat, ne prezajući ni od jednog sredstva, junak romana Adam u raju ispisuje veliku povest savremenog sveta. Nad uzbudljivim događajima u ovom romanu, nesvakidašnjim zapletima i preokretima, kao i ukrštenim pričama o ljubavi i strasti, kriminalu i politici, u Fuentesovom romanu stoji pitanje koje se kao neki lajtmotiv provlači kroz čitav roman: Kako zaustaviti propast u koju ide čitava zemlja?

Pročitajte i ovo...