Home VestiEkonomija Srednja Evropa se oporavlja, Mađarska jedina zaostaje

Srednja Evropa se oporavlja, Mađarska jedina zaostaje

by bifadmin

Proizvođački PMI indeks u regionu srednje i istočne Evrope, kao i u evrozoni, ima trend rasta. Češka i Poljska predvode rast, dok je jedini izuzetak Mađarska, gde je nezaposlenost porasla treći uzastopni mesec.

1280-DIY-economy_0 (1)

Julski PMI indeks u Mađarskoj niži je za 1,8% u odnosu na jun i iznosi 49 poena. Sedmi mesec u godini je obično pozitivan, ali Mađarski PMI je ispod proseka za poslednje tri godine. PMI objedinjuje indekse najbitnijih ekonomskih faktora u nacionalnim ekonomijama i njegov rezultat iznad 50 ukazuje na širenje, a ispod 50 na kontrakciju ekonomije.

PMI za evrozonu je na dvogodišnjem maksimumu i iznosi 50,3, tik iznad granice oporavka. Češki indeks iznosi 52 poena, dok je najveći skok u odnosu na jun ostvarila Poljska, sa 49,3 na 51,1 poen. Indeks količine proizvodnje takođe je porastao i beleži ekspanziju na srednjeevropskom nivou drugi mesec za redom. Takođe i indeks zapsolenosti beleži trend rasta, kao i indeks izvoza. S druge strane indeks uvoza na nivou srednje i istočne Evrope posle četvoromesečnog uzastopnog rasta, zabeležio je blagi pad u julu.

Pročitajte i ovo...