Home Posle 5 Zbignjev Herbert u Arhipelagu do Sajma knjiga

Zbignjev Herbert u Arhipelagu do Sajma knjiga

by bifadmin

Izdavačka kuća Arhipelag objaviće knjigu priča slavnog poljskog pisca Zbignjeva Herberta Kralj mrava do ovogodišnjeg Sajma knjiga u Beogradu.

Zbignjev Herbert je jedan od najvećih svetskih pesnika XX veka i pisac neprevaziđenih knjiga esejističke proze o Grčkoj, Holandiji i Veneciji.

POLISH POET ZBIGNIEW HERBERT FILE PHOTO

Knjiga priča Kralj mrava donosi Herbertove priče o manje poznatim bogovima grčke i rimske mitologije. Zanimljive i duhovito napisane, Herbertove priče zanosno i lucidno istražuju i pripovedaju o palim bogovima i bogovima pomračene slave, o božanstvima koja su potisnuta i zanemerana ili su pala u nemilost moćnijih bogova. Junaci Herbertovih priča, koje je književna kritika već nazvala najličnijim delom ovog pisca, jesu Antaj, Triptolem, Tersit, Kleomed, Narcis, Endimion, Sekuritas, Atlant, Prometej, Arahna, Hekaba, Fija i mnoga druga božanstva koja najčešće nisu u prvom planu istraživanja antičke mitologije.

Herbert je svoju knjigu priča Kralj mrava, na kojoj je radio više od dvadeset godina, označio kao „privatnu mitologiju“. Herbertove jedinstvene priče otkrivaju jedan uzbudljiv mitološki svet u kome postoje mnogo tako ljudskih i sasvim aktuelnih stvari: od zamračenja, potiskivanja i cenzure do ljubomore, pohlepe, osvete i obesti.

U izdanju Arhipelaga ranije je objavljena knjiga izabranih pesama Zbignjeva Herberta Gospodin Kogito (2008).

Herbertova knjiga priča Kralj mrava jedno je od velikih dela savremene poljske književnosti koje će Arhipelag objaviti do ovogodišnjeg Sajma knjiga u Beogradu na kome je Poljska zemlja počasni gost.

Pročitajte i ovo...