Home VestiEkonomija EU i Singapur postigli dogovor o slobodnoj trgovini

EU i Singapur postigli dogovor o slobodnoj trgovini

by bifadmin

Danas je postignut jedan od najsveobuhvatnijih sporazuma o slobodnoj trgovini na svetu, između 28. zemalja EU i Singapura. Ovo bi mogao da bud tek prvi korak u širenju ovog dogovora na čitavu jugoistočnu Aziju.

ASEAN
Evropska Unija želi da napravi trgovinski sporazum sa svih deset članica Asocijacije južnoazijskih naroda (ASEAN). Članice ASEAN su još ranije napravile sporazum o potpunoj ekonomskoj integraciji počev od 2015. godine. Ulazak na ovo veliko tržište sa preko 600 miliona ljudi sa znatno povoljnijim uslovima, pre svega smanjenim carinskim stopama (i za neke proizvode poptuno ukinutim) biće veliki pokretač evropskog izvoza u srednjem roku, smatraju analitičari. Dokument koji su rano jutros potpisali predstavnici EU i singapurskih vlasti ima preko 1.000 stranica.

Singapur ima smao pet miliona stanovnika ali obuhvata čak trećinu ukupne robne razmene EU-ASEAN i domaćin je za preko 9.000 evropskih kompanija. Ta razmena je tokom 2012. godine iznosila 52 milijarde evra. Kao jedna od najvećih luka na svetu, ujedno i centara za rafinisanje i distribuciju naftnih proizvoda, veruje se da će danas postignuti sporazum u velikoj meri podići njihov izvoz prema EU. Osim toga, sporazum garantuje i olakšano širenje evropskih banaka na singapurskom tlu.

Pročitajte i ovo...