Home VestiPolitika i društvo Francuska iz škola izbacuje verske oznake

Francuska iz škola izbacuje verske oznake

by bifadmin

Francuska vlast u državne škole uvodi Povelju sekularnosti koja bi trebalo da promoviše bolje razumevanje i sprovođenje antiklerikalizma Francuske revolucije i potpunu slobodu svesti, a koja zabranjuje bojkot nastave iz verskih razloga, kao i nošenje verskih oznaka, od zarova do krstova.

secularism

Sekularnu školu podržava velika većina Francuza, piše france24.com. Petnaest stavki Povelje biće predstavljene na plakatima u svim državnim školama širom zemlje, na inicijativu ministra prosvete Vensana Pejona. Prema njegovim rečima, Povelja u pravnom smislu ne donosi ništa novo, već promoviše principe antiklerikalizma Francuske revolucije i striktno odvajanje crkve i države po zakonu donetom još 1905. godine.

Tokom poslednjih godina desilo se nekoliko sudskih tužbi roditelja iz muslimanskih prodica zbog izbacivanja njihove ženske dece iz škola jer su, uprkos zvaničnom državnom zakonu, dolazila na nastavu sa prekrivenim glavama iz verskih razloga. Dalil Bubakur, predsednik Francusko-muslimanskog saveta, veruje da insistiranje na pravilima Povelje ima za cilj diskriminaciju muslimana. „Postoje oni koji veruju da Povelja za cilj ima prevashodno izricanje zabrana, ali ona je zapravo osnova da svi zajedno živimo slobodni i neopterećeni“, odgovor je ministra Pejona. Povelja nikome ne zabranjuje da bude poštovalac bilo koje religije. Državna sekularnost po Ustavu ove zemlje kaže da „Francuska poštuje sve religije, i da je država neutralna u odnosu na njih“.

Pročitajte i ovo...