Home VestiEkonomija Banke u CIE: Rajfajzen i Erste se sporo oporavljaju

Banke u CIE: Rajfajzen i Erste se sporo oporavljaju

by bifadmin

Iako se najavljivalo da će ove godine finansijski sistem u centralnoistočnoj Evropi zabeležiti rast, to se ne dešava. Naime, austrijske banke muči pad broja zahteva za pozajmicama, poljski napredak preti da ugrozi kvazi nacionalizacija sistema privatnih penzionih fondova, a rezultati poslovanja češke Komercni Banke pokazuju usporavanje. Na finansijskom tržištu CIE niski prihodi postaju veoma frustrirajući, posebno za austrijske banke koje su ranije beležile visok rast.

trzisna kapitalizacija copy

U analizi mađarske OTP banke, austrijske Erste Grupe i Rajfajzena, poljske PKO i Pekao i češke Komercni banke piše da je tržišna kapitalizacija poljskih banaka i Rajfajzena stagnirala dok je kod ostalih ona padala.

Rezultati rangiranja na osnovu ukupne aktive su malo drugačiji – u ovom pogledu austrijske banke stoje najbolje. Češka i poljske banke u ovom pogledu su dobre jedino na domaćem terenu. Najveću aktivu ima Erste, i to 213 milijardi evra, što je dupli mađarski BDP.

svinjce

Kada je kriterijum neto profit poljske banke preuzimaju vođstvo, OTP je u sredini a austrijske banke imaju razočaravajući učinak.

Što se tiče neto kamatne margine koja pokazuje profitabilnost banke u odnosu na njenu zaduženost i kretanje vrednosti kamate, dobar učinak je imala Pekao, a najgori Erste, Komercni i OTP.

Indeks troškovi/prihodi koji prikazuje efikasnost banaka najgore rezultate je imao u Rajfajzenu ali bančino rukovodstvo obećalo je smanjenje troškova u bližoj budućnosti. Jedino Komercni banka je imala niži odnos troškova i prihoda a sve ostale su takođe zabeležile pad efikasnosti a u nekim slučajevima je to odraz i pada prihoda.

npl copy

Broj nenaplativih kredita je u većini banaka CIE stagnirao u drugom kvartalu. OTP je jedan od većih izuzetaka među njima a Erste manji, sa porastom od 0,9%, odnosno 0,3%.

Sve u svemu, u najvećem broju slučajeva austrijske banke su pokazale loš učinak.

Izvor: Portfolio

Pročitajte i ovo...