Home Posle 5 Igricama je moguće usporiti starenje mozga

Igricama je moguće usporiti starenje mozga

by bifadmin

Mozgovi starijih ljudi su plastičniji nego što se ranije mislilo, pokazala su najnovija istraživanja: kompjuterske i engimatske igrice kao „hrana za mozak“ mogu značajno da umanje opadanje kognitivnih sposobnosti.

mozak
Istraživači na Univerzitetu u Ajovi obuhvatili su u svom eksperimentu 681 zdravog ispitanika iznad 50 godina starosti i utvrdili da je dovoljno da se posvetimo „rešavanju glavolomki“ makar dva sata nedeljno kako bi usporili opadanje nekih kognitivnih sposobnosti i do sedam godina. Profesor Frederik Volinski i njegov tim podelili su ispitanike u četiri grupe u dve starosne kategorije, do i preko 65 godina starosti. Jedna grupa je tokom osam nedelja rešavala isključivo obične ukrštenice, dok su preostale tri igrale jednu jednostavnu kompjutersku igricu koja podstiče memoriju i vizuelno snalaženje u prostoru, s obzirom da se i periferni vid kvari tokom starenja. Istraživanje je ponovljeno na identičan način i sa istim ispitanicima posle godinu dana i ustanovljeno je da su oni učesnici koji su se tokom osmonedeljnog perioda „igrali“ najmanje deset sati nedeljno unapredili brzinu svog mentalnog procesiranja za čak 70% za tih godinu dana.

„Ovaj rezultat pokazuje da je i te kako moguće unaprediti kognitivne mogućnosti kod starijih osoba“, istakao je jedan od vođa projekta profesor Džejson Aler sa Univerziteta Severna Karolina. „Ovo pokazuje da su kompjuterske igrice koje su kognitivno kompleksne izuzetno korisne kao „hrana za mozak“ i da mogu da povećaju naše sposobnosti isto kao što u teretani možemo da vežbamo mišiće“, rekao je Aler.

Na ovom linku možete igrati neku od 50 zanimljivih igrica koje podstiču moždane funkcije. 

Pročitajte i ovo...