Home VestiEkonomija Ko sve danas ima budžetske probleme

Ko sve danas ima budžetske probleme

by bifadmin

Italijanska krhka vladajuća koalicija danas ima samo jedan zadatak – da smisli kako da izbegne planirano povećanje poreza na promet dok istovremeno mora da zauzda budžetski deficit koji prevazilazi granice u EU dozvoljenog limita.

sad

SAD međutim imaju još veći problem, njih muči pitanje da li će imati budžet uopšte. Senat bi danas mogao da usvoji odluke o javnoj potrošnji koje bi sprečile prestanak rada američkih državnih organa ali pitanje je da li će se to desiti. Naime, i dalje se produbljuje spor između demokrata i republikanaca o reformi zdravstvenog sistema, koji koči donošenje budžeta.

Naime, u direktnoj poruci predsedniku Obami republikanci su tražili jednogodišnje odlaganje primene sistema za brigu o starijima Medicare, za koji smatraju da mnogo košta državu. Dok se to ne desi oni će kočiti donošenje budžeta a samim tim i produbljivati javni dug. Sjedinjenim državama trenutno preti opasnost od fiskalne litice, koja bi mogla da prouzrokuje još jednu svetsku krizu. Sve to bi moglo da se spreči njihovim dogovorom, koji se željno iščekuje ali teško da će do njega doći danas.

Pročitajte i ovo...