Home VestiBiznis & Finansije Kontrola libora ostaje u Londonu

Kontrola libora ostaje u Londonu

by bifadmin

Kontrola libora neće se preseliti iz Londona u Pariz  proizilazi iz nacrta zakona koji priprema EU piše Financial Times. List dodaje da je supervizija različitih repera uključujući i libor trebalo da bude poverena Evropskoj upravi za hartije od vrednosti i tržišta (ESMA) u Parizu, ali da je umesto toga Evropska komisija odlučila da promoviše telo sastavljeno od supervizora, predstavnika iz cele EU. U novoj verziji nacrta zakona više nema odredbe po kojoj bi supervizor ili administrator repera trebalo da bude odgovoran za gubitke u slučaju kršenja zakona.

NYSE Euronext Inc., američki multinacionalni operater koji kontroliše Njujoršku berzu i Euronext, pobedio je u julu londonski konzorcijum, u kojem su pored Bloomberg-a, bili Londonska berza i Markit, u borbi da preuzme i reformiše libor, prosečnu stopu po kojoj banke pozajmljuju novac jedna drugoj i koja predstavlja referentnu stopu za sve druge pozajmice od auto kredita i hipoteka do složenih finansijskih transakcija širom sveta.

kiparska berza

Najmanje 350 triliona dolara u derivatima i drugim finansijskim proizvodima vezani su za indeks libor. U junu 2012. izbio je skandal jer su šefovi nekih od najvećih londonskih banaka „nameštali“ visinu libora i euribora (evropskog pandana liboru) posle čega je privremeno posao preračuna od Britanske bankarske asocijacije (BBA) preuzeo BBA Limited odnosno Thomson Reuters. Do 2014, godine kada NYSE preuzme taj posao BBA Limited će distribuirati informacije o liboru preko Rojtersa, Blumberga i sopstvene mreže.

Ranije je bilo govora da bi po predlogu Evropske komisije, ovaj posao mogla da preuzme Evropska uprava za hartije od vrednosti i tržišta (ESMA), sa sedištem u Parizu.

Odluka o izboru NYSE desila tek nekoliko nedelja pre najavljene promene vlasničke strukture NYSE Euronext-a, koji čeka konačno odobrenje regulatora za ponudu vrednu 10 milijardi dolara od američke grupacije za trgovinu finansijskim derivatima, IntercontinentalExchange.

Novi administratori libora moraće da povrate značajno poljuljano poverenje u ovu kamatnu stopu pošto su tri velike banke već kažnjene sa više od 2,5 milijarde dolara zbog nelegalnog menjanja njenog nivoa.

„“Današnji dan predstavlja značajan korak u sprovođenju preporuka vezanih za novi test za libor,“ izjavio je Martin Vitli izvršni direktor Saveta finansijskog izveštavanja (FCA)  koji je za britansku vladu napravio izveštaj o tome kako bi obračun kamatne stope trebalo da bude reformisan.

„Činjenica da je libor predat u ruke subjektu koji trguje derivatima je za mene  iznenađenje,“ rekao je Petar Lenardos, finansijski i berzanski analitičar RBC Capital Markets u Londonu. „NYSE jednostavno ne izgleda kao dovoljno nezavisna institucija. Komisija je oduzela bankama pravo da određuju libor i dala ga jednoj berzi koja nije poznata po određivanju repera. “

NYSE već trguje mnogim finansijskim derivatima koji su bazirani na liboru i njenom evropskom pandanu, euriboru.

Prema pravilima koje je uveo FCA, administratori stope i banke koje učestvuju u ovom poslu moraće da imenuju osobu koja će prethodno morati da pribavi saglasnost regulatora, a koja će se baviti nadgledanjem regularnosti procedura utvrđivanja libora.

Libor je prvi put ugledao svetlo dana 1986, a trebalo je da bude jednostavan reper koje bi zajmodavci i zajmoprimci koristili pri određivanju cene zajmova, ali je s vremenom njegov uticaj znatno porastao pa je libor postao reper za određivanje kamata na razne tipove zajmova od hipoteka, preko studentskih kredita, sve do derivata. Do pokretanja istrage, koju je pokrenuo Timoti Gajtner, tada predsednik njujorškog FED, 2008, godine, BBA je svakodnevno izdavala 150 različitih libora (za 10 valuta i 15 tipova ročnosti)  ali je posle Vitlijeve reforme , prešla na izdavanje libora za pet valuta i  sedam dospeća ( 35 stopa) pošto je obustavljeno izdavanje libora za Dansku, Švedsku, Kanadu, Australiju i Novi Zeland.

Određivač libora zarađuje kroz različite tipove ugovora o distribuciji informacija o liboru (s obzirom na širinu dostupnih podataka i tajming) a trenutni prihodi BBA Limited su oko tri miliona dolara godišnje.

Pročitajte i ovo...