Home Posle 5 Najuspešniji supermodeli uspešni i u preduzetništvu

Najuspešniji supermodeli uspešni i u preduzetništvu

by bifadmin

Na listi zarada supermodela u 2012. na prvom mestu bila je Žizel Bundšen, sa 42 miliona dolara zarade. Ona, baš kao i njene koleginice sa samog vrha, sve više vremena posvećuju sopstvenom preduzetništvu.

gisele_bundchen_

Časopis Forbes procenjuje da samo oko 10% ukupne zarade supermodela dolazi od njihovog „hoda po pistama“. Mnogo veći deo profita dolazi zahvaljujući unosnim sponzorskim ugovorima, baš kao kod vrhunskih sportista. Bundšen, koja je najviše zaradila u prošloj godini, ima potpisane ugovore sa Chanele, Pantene i H&M, ali zastupa i sopstvenu kompaniju za proizvodnju obuće, Grenden. Nije ona jedina manekenka koja se pokazala više nego uspešnom u poslovnom svetu. Na drugom mestu po zaradi našla se Australijanka Miranda Ker, koja je samo od sopstvene linije kozmetičkih proizvoda, Kora Organics, zaradila 7,2 miliona dolara. soim toga, Ker ima potpisnae ugovore sa avio-kompanijom Qantas i modnom kućom Mango.
Visoko na listi nalazi se i pedesetogodišnja Eli Mekferson, jedna iz čuvene generacije koja je u svetskoj javnosti i promovisala pojam supermodela. Ona prodaje sopstvenu liniju donjeg veša i kozmetike, a još uvek je obavezana profesionalnim ugovorom za Revlon.

Među najsupešnijim Forbes ubraja i Hajdi Klum, koja proizvodi nakit, odeću i kozmetiku, Tajru Benks, koja je postala veoma uspešna TV voditeljka, Helenu Kristensen, koja je u međuvremenu postala uspešan fotograf i dizajner modnih predmeta, Kejti Ajrlend, koja ima sopstevnu PR agenciju, kao i Iman, pozantu i kao suprugu Dejvida Bouvija, koja je još tokom devedesetih pkrenula specijalnu liniju šminke za crnkinje i tamnopute žene širom sveta.

Pročitajte i ovo...