Home VestiEkonomija NALED ponudio Vladi Srbije 30 preporuka za bolji poslovni ambijent

NALED ponudio Vladi Srbije 30 preporuka za bolji poslovni ambijent

by bifadmin

Prvih pet velikih reformskih koraka Vlade Srbije, nakon imenovanja novih članova, moraju da budu izmene Zakona o radu uz smanjivanje poreskog opterećenja na najniže zarade, unapređenje sistema izdavanja građevinskih dozvola, borba protiv sive ekonomije, reforma inspekcija, kao i reforma rada poreske administracije. Bez tih poteza najave bržeg ekonomskog razvoja i smanjenja nezaposlenosti neće biti realno ostvarive, smatra Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj.

U cilju uspešnijeg privlačenja investicija NALED predlaže usvajanje zakona o ulaganjima. Taj zakon dao bi veća ovlašćenja lokalnim samoupravama u privlačenju investitora. Takođe, potrebno je na opštine preneti vojnu imovinu i imovinu iz neuspelih privatizacija koju niko ne koristi, kako bi ih ponudili ulagačima. Uz to, imperativ je dati lokalnim samoupravama veći uticaj na rad područnih jedinica republičkih organa i preduzeća (RGZ, Fond PIO, RFZO, Poreska uprava…).

Predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladan Atanasijević kaže da su predlozi, kojih ima ukupno 30, poslati Vladi Srbije. Važna preporuka podrazumeva uključivanje najvećih poslovnih asocijacija i privrede u radna tela koja će osmisliti i realizovati neophodne reforme.

„Regulatorni indeks kojim NALED meri kvalitet poslovnog okruženja pokazuje da smo tek na trećini željenog standarda. Ovim reformama taj rezultat bismo značajno popravili. Opštinama bismo dali šansu da se same bore za investicije umesto da čekaju na centralnu vlast. Što je najvažnije imali bismo neuporedivo više instrumenata za smanjivanje nezaposlenosti“, smatra Atanasijević.

birokratija

Važan potez koji NALED predlaže u borbi protiv birokratije jeste usvajanje zakona o sprečavanju suvišne papirologije koji bi naterao državne organe da za svaki dokument koji traže od građana i privrede obrazlože zašto ga zahtevaju, koliko vremena je potrebno za popunjavanje i koliko troškova nosi, na osnovu čega bi moglo jasno da se utvrdi da li je neophodan. Vlada bi trebalo i da popiše procedure koje najviše opterećuju privredu i predloži plan za njihovo unapređenje.

Takođe, u mandatu ove vlade morao bi konačno da zaživi princip „ćutanje administracije znači odobravanje“ koji bi smanjio samovolju pojedinaca u javnom sektoru. Razvoj e-uprave i unapređivanje komunikacije između državnih organa su važan korak u borbi sa birokratijom.

Kada je reč o fiskalnoj politici NALED predlaže da se uspostavi kontrola i onemogući uvođenje novih parafiskalnih nameta, kao i da se spreči retroaktivna primena propisa. Osim toga, neophodno je i da mere podrške privredi podrazumevaju jednak tretman stranih i domaćih firmi.

Donošenje zakona i analiza efekata

NALED predlaže Vladi da uvede obavezu svim ministarstvima da objavljuju godišnje planove za usvajanje zakona i strateških dokumenata. U tom pravcu NALED preporučuje i da se za zakone koji će značajno uticati na način poslovanja i finansijski opteretiti privredu predvidi rok od najmanje šest meseci za stupanje na snagu, kao i da pri usvajanju zakona budu spremni i svi predviđeni podzakonski akti. Na kraju, neophodno je da se analiza efekata na građane i privredu uradi ne samo pri pravljenju zakona već i nakon početka primene kako bi pravovremeno mogle da budu usvojene izmene i dopune.

Pročitajte i ovo...