Home VestiPolitika i društvo Nemačka: Antievropska partija će možda ući u parlament

Nemačka: Antievropska partija će možda ući u parlament

by bifadmin

Prema najnovijim istraživanjima javnog mnjenja u Nemačkoj antievropska partija Alternativa za Nemačku ima sve više glasača i moguće je da će preći cenzus (od 5%) za parlament. Ovo bi moglo u velikoj meri da poremeti odnos snaga na nemačkoj političkoj sceni.

Partija se bavi pitanjima poput “zašto dajemo pare Grčkoj umesto da popravljamo sopstvene ulice i mostove”, a njene pristalice su zadovoljne što nije “populisitčka, kao ostale”.

A supporter of Germany's anti-euro party "Alternative fuer Deutschland" (alternative for Germany) waits for the start of the first informal meeting of the party in Oberursel

S obzirom na to da je pre nekoliko dana objavljeno da će Grčkoj biti potreban novi paket pomoći, ova partija može samo da dobije još simpatizera i glasača.

A ako bi Alternativa ušla u Bundestag trenutno vladajuća koalicija Hrišćansko-demokratske unije (CDU), bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) i Liberala (FDP) bi bila nadjačana brojnijom opozicijom.

Na dosadašnji uspeh ove partije međutim senku bacaju njeni stavovi o imigraciji koji se poklapaju ultradesničarskim, kao i pristalice islamofobi i rasisti, od kojih se rukovodstvo partije ne tako uspešno ograđuje.

Izvor: Špigl

Pročitajte i ovo...