Home VestiEkonomija Lideri G20 i OECD usvojili principe o dugoročnom investicionom finansiranju

Lideri G20 i OECD usvojili principe o dugoročnom investicionom finansiranju

by bifadmin

G20 je usvojila inicijativu OECD o podsticanju dugoročnog institucionalnog ulaganja, u infrastrukturu i obnovljive energije, u cilju jačanja globalne ekonomije.

investing
U ovom trenutku penzioni fondovi, osiguravajuća društva, investicioni fondovi i nezavisni fondovi drže više od 80 biliona američkih dolara u aktivi. Samo penzioni fondovi upravljali su sa preko 20 biliona dolara pred kraj 2012, sa neto godišnjim prilivom od preko jednog biliona.

Ali, samo 1% od tih sredstava uloženo je u infrastrukturne projekte, sa još manjim odvajanjima u projektima čiste energije. Generalni sekretar OECD Anhel Guria je istakao da je finansijska kriza iznela u prvi plan ograničenja oslanjanja na tradicionalne izvore dugoročnog finansiranja, kao što su banke. „Vlade sada traže druge izvore sredstava za podršku dugoročnih projekata koji su od suštinske važnosti za noseće dinamične privrede. Postoji veliki potencijal među institucionalnim investitorima za podršku razvoja u različitim oblastima kao što su infrastruktura, nove tehnologije i mala preduzeća“, naglasio je Guria.

Osnovne  smernice Dugoročnog institucionalnog investiranja OECD pripremljene su u radnoj grupi koju su činili predstavnici OECD i G20.

Pročitajte i ovo...