Home VestiEkonomija OECD: U 2012. rasla podrška poljoprivrednicima

OECD: U 2012. rasla podrška poljoprivrednicima

by bifadmin

Državna podrška za poljoprivredu je prošle godine širom sveta rasla zbog rekordno niskih prinosa u 2011. godini, saopštio je OECD. I Srbija je prošle godine iz budžeta za poljoprivredu odvojila 30,3 milijardi dinara, što je za 9,2 milijardi više nego u prethodnoj godini.

U OECD-u je 2012. godine podrška farmerima iznosila 258,6 milijardi dolara. Među zemljama koje su pružale najveću finansijsku podršku svojoj poljoprivredi nalaze se Japan sa 56%, Koreja 54%, Norveška 63% i Švajcarska sa 57%. Svojim zemljiradnicima i stočarima nisu mnogo pomagali Izrael (11%), Meksiko (12%), SAD (7%), Australija (3%), Novi Zeland (1%) i drugi.

poljoprivreda

U EU je podrška zemljoradnji sa 18% porasla na 19%. Najveći rast državnih subvencija zabeležen je u zemljama koje se trude da postanu samoodržive.

Ukupni rezultati govore da je u 47 istaživanih zemalja podrška poljoprivrednim proizvođačima bila veća za šestinu. Primećeno je međutim smanjenje direktnog finansiranja proizvodnje svuda sem u zemljama u razvoju.

U ovih 47 zemalja koje proizvode gotovo 80% svetskih poljoprivrednih dobara uvršteno je i sedam velikih zemalja u razvoju, to su Brazil, Kina, Indonezija, Kazahstan, Rusija, Južna Afrika i Ukrajina.

Pročitajte i ovo...