Home VestiPolitika i društvo Zaokret nemačkih partija ulevo

Zaokret nemačkih partija ulevo

by bifadmin

Angela Merkel, liderka demohrišćana poznata po konzervativnim stavovima prema poreskoj politici ali i prema pravima određenih npr seksualnih manjina, ironično, odgovorna je za okretanje nemačkih od desnih ideja.

Nova studija Berlinskog centra za društvena istraživanja pokazala je da su se glavne političke partije, sa izuzetkom prokapitalističke Liberalne partije (FDP), u poslednjih šest izbornih krugova okrenule ka levičarskim idejama.

“Ovo je sigurno posledica činjenice da je CDU (Demohrišćanska partija) jedan od glavnih igrača na nemačkoj političkoj sceni. Konzervativci su se značajno pomerili ulevo, posebno od 2005. do 2009., a ostale partije su ih izgleda u tome pratile”, kaže Sven Regel, koautor studije.

Nietzsche and Marx looking for work. Spain, 2009.

Studija je inače analizirala 24 izborna programa jakih partija, CDU, FDP, Hrišćansko-socijalne unije (CSU), Socijal-demokratske stranke (SPD), levičarske Leve partije i Zelenih, i to u protekle dve decenije. Analizirana je učestalost pominjanja pojedinih pojmova poput “razoružanje” i “država blagostanja” koji su stavljeni na levu stranu spektra i “red i zakon” koji je npr na desnoj.

Studija je pokazala da su CDU i SPD doživeli drastičan zaokret na levo u poslednja dva izborna kruga. Regel misli da je ovo delom i reakcija na doba Gerharda Šredera koji je od 1998. do 2005. napustio neke tradicionalne ideje SPD-a ali i posledica finansijske krize.

FDP je jedina partija koje je “još desnija” nego što je bila pre 20 godina – ona jedina primat daje pre ličnim slobodama i privređivanju nego dostupnom obrazovanju. Regel misli da je razlog ovome bivši lider partije Gvido Vestervele koji sada sedi u Merkelinom kabinetu.

Izvor: Špigl

Pročitajte i ovo...