Home VestiEkonomija Preduzetnici iz G20 pozivaju vlade da stimulišu kreiranje radnih mesta

Preduzetnici iz G20 pozivaju vlade da stimulišu kreiranje radnih mesta

by bifadmin

Objavljen uoči Samita lidera G20, novi Preduzetnički barometar kompanije Ernst & Young predstavlja novi način rangiranja zemalja članica G20 u okviru pet „stubova”: pristup finansiranju, preduzetnička kultura, porezi i propisi, edukacija i obuka i koordinirana podrška. Zasnovan je na istraživanju u kojem je učestvovalo više od 1,500 vodećih preduzetnika i kvalitativnim podacima o uslovima preduzetničkog poslovanja u zemljama članicama G20. Barometar se takođe značajno oslanja i na istraživanje koje je kompanija EY sprovela sa više od 200 vlada.

entrepeneurship

Dok se mnoge zemlje i dalje suočavaju sa visokom stopom nezaposlenosti i izazovima na polju ekonomskog razvoja, najnovije istraživanje kompanije Ernst & Young „G20 Preduzetnički barometer 2013” (“G20 Entrepreneurship Barometer 2013”) poziva države na saradnju sa preduzetnicima u cilju pokretanja ekonomija i kreiranja novih radnih mesta.

„Uprkos razlikama, pred preduzetnicima i vladama zemalja članica G20 stoji puno zajedničkih izazova. Za većinu zemalja prioritet je i dalje kreiranje novih radnih mesta, a kako barometar ističe, postoje određene stvari koje javni i privatni sektor mogu da postignu učeći jedni od drugih. Lakši pristup finansiranju, pojednostavljeni propisi i porezi kao i podržana edukacija i obuka, već su doprineli unapređenju preduzetničke sredine u mnogim zemljama a njihove vlade su već blisko povezane. Neophodno je razmenjivati primere dobrih praksi kako bi se izbegle greške i posledice sa kojima su se drugi već suočili, ističe Uschi Schreiber, globalni lider kompanije EY za javni sektor.

 

Najbolje rangirane u stvaranja najboljih uslova za preduzetništvo među zemljama članicama G20 su: Australija, Kanada, Južna Koreja, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države. SAD vode na barometru po pitanju pristupa finansiranju i preduzetničkoj kulturi, dok je Francuska vodeća po edukaciji i obukama. Brzorastuća tržišta takođe dosta rade na poboljšanju preduzetničkog okruženja. Saudijska Arabija se tako smatra najatraktivnijom kada je reč o porezima i propisima, usled niskih korporativnih poreskih stopa i pojednostavljenih propisa. Kada je reč o koordiniranoj podršci koja uključuje mentorstvo i umrežavanje sa kolegama, najbolje rangirana je Rusija a za njom su Meksiko i Brazil.

Kao najprioritetnije pitanje koje bi trebalo rešiti na svetskom nivou, 70 odsto preduzetnika navelo je pristup finansiranju. Složili su se da finansiranje ostaje teško čak i kada njihovi poslovi rastu i razvijaju se, a izvori finansiranja na koje se oslanjaju se menjaju. Barometar ističe da bi vlade trebalo da stvore niz mehanizama i institucija koje bi preduzetnicima omogućile pristup kapitalu u svakoj fazi razvoja, istovremeno obezbeđujući podršku i mentorstvo, koje je od izuzetnog značaja za efikasno korišćenje kapitala.

Najbolje rangirane sa aspekta pristupa finansiranju su SAD, a odmah zatim Velika Britanija i Kina. Dok u SAD samo 15 odsto preduzetnika smatra da je teško doći do izvora finansiranja, u zemljama poput Italije i Argentine taj procenat je znatno veći, odnosno preko 40 odsto. Pristup finansiranju u ranim fazama se poboljšava. SAD, Kanada i Australija, kao i Saudijska Arabija i Indonezija, dobro su se pokazale u obezbeđivanju finansiranja za „start–up“ kompanije. Inovacije su potrebne kako bi se proširila postojeća ponuda finansiranja u ranim fazama razvoja kompanija. Ovo uključuje i velike kompanije koje traže izvore finansiranja da bi pospešile sopstvene inovacije ali i podržale preduzetništvo.

Kompanije bi takođe imale značajnu korist od olakšica za indirektne poreze koji često služe kao fiksni režijski troškovi. Osamdeset i tri odsto preduzetnika smatra da bi inovacije usmerene na poreske podsticaje poboljšale preduzetništvo u njihovim zemljama. Na primer, u Kanadi, preduzetnici mogu da povrate 50 odsto svih troškova koji se odnose na istraživanja i razvoj, bez obzira na dobit ili gubitak.

running businessman
Preduzetnici iz zemalja članica G20 šalju jasnu poruku da je osim finansijskih poboljšanja potrebna i kulturološka promena kako bi se uklonila stigma neuspeha, podržalo preduzetništvo i promovisalo jedinstveno razmišljanje u regulativnim i poslovnim okruženjima. Američki preduzetnici imaju relativno mali strah od neuspeha. Četrdeset i tri odsto ispitanih američkih preduzetnika poslovni neuspeh vide kao priliku za učenje, dok isto mišljenje u ostalim zemljama članicama G20 ima 23 odsto ispitanika. Relativno male posledice stečaja takođe podržavaju mlade preduzetnike u SAD da se okušaju u novim poduhvatima. Poruka je jasna – vlade, preduzetnici i korporacije moraju zajedno da rade kako bi se podstakao rast u zemljama članicama G20. Za vlade ovih zemalja postoji jasna poruka da je potrebno da se poboljšaju finansijska i regulativna okruženja koja bi bolje podržavala preduzetništvo, ali je istovremeno neophodno učiniti dosta toga da se ohrabri preduzetnička kultura.

Pročitajte i ovo...