Home Vesti Stvaranje bankarske unije u EU i njen uticaj na zemlje nečlanice

Stvaranje bankarske unije u EU i njen uticaj na zemlje nečlanice

by bifadmin

Na Ekonomskom fakultetu u Beogradu održana je akademska radionica pod nazivom “Stvaranje bankarske unije u EU i njen uticaj na zemlje nečlanice”. Na događaju, koji su po prvi put u Srbiji organizovali Fondacija UniCredit & Universities, Ekonomski fakultet i UniCredit Banka, prisustvovao je veliki broj zvanica, među kojima i predstavnici Narodne banke Srbije (NBS), međunarodnih finansijskih organizacija, diplomatskog kora, profesori, državni zvaničnici, ekonomski stručnjaci i privrednici.

Govornici i panelisti

Franko Bruni, predsedavajući Naučnog komiteta Fondacije UniCredit & Universities i profesor na Univerzitetu Bokoni, ukratko je predstavio ideju stvaranja evropske bankarske unije, ali i najveće izazove sa kojima se ona trenutno suočava. Viceguverner NBS, Diana Dragutinović, ukazala je na to kakve bi bile implikacije stvaranja bankarske unije na Srbiju, kao i na prekogranične bankarske veze. Na panelu koji je upriličen nakon uvodnih predavanja, učestvovali su Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta koji je govorio o fiskalnoj politici i javnom dugu Srbije, dok je Aurelio Makario, direktor Strateškog planiranja UniCredit Grupe, približio stanovište sa kojeg jedna međunarodna bankarska grupacija posmatra bankarsko okruženje u Srbiji.

Glavni zaključak Aurelia Makaria, direktora Strateškog planiranja UniCredit Grupe, na panelu bio je da “stvaranje bankarske unije predstavlja ključni korak ka kreiranju ravnopravnih uslova za sve učesnike i pronalaženju rešenja za krizu u Evrozoni. Međutim, potrebno je da bankarska unija bude uređena u svim svojim segmentima. Naime, neophodno je da postoji jedinstven nadzor, jedinstvena rezolucija, jedinstven set pravila. UniCredit Grupa se zalaže za rešenje koje će, zahvaljujući prenošenju većih nadležnosti na Evropsku centralnu banku, dovesti do dodatne harmonizacije.”
Klaudio Ćezario, predsednik Izvršnog odbora UniCredit Bank Srbija je izjavio: “Koordinacija i doslednost na međunarodnom, pre nego na nacionalnom nivou, svakako su ključni elementi za UniCredit Grupu, koja, kao jedna od najvećih evropskih bankarskih grupacija zahteva usklađenu regulativu kako bi u potpunosti mogla da iskoristi svoj puni potencijal u zemljama u kojima posluje. Znanje i primena najboljih praksi iz drugačijih međunarodnih iskustava mogu se vrlo lako primeniti u različitim zemljama ukoliko su “pravila igre” ista, uz očigledne prednosti za klijente kojima se na ovaj način obezbeđuje brži pristup proizvodima i uslugama koji su im neophodni za poslovanje, uz pozitivan uticaj na njihov život.”

Franko Bruni, predsedavajući Naučnog komiteta Fondacije UniCredit & Universities i profesor na Univerzitetu Bokoni je izjavio: “Nalazimo se na prekretnici kada je u pitanju projekat stvaranja bankarske unije koja bi trebalo da dovede do jedinstvenog nadzora od strane Evropske centralne banke. Brzo i pravovremeno stvaranje jedinstvenog sistema za upravljanje potresima u bankarskom sektoru i negovanje međusobnih odnosa zemalja članica Evropske unije i zemalja nečlanica sa kojima su one finansijski povezane je od izuzetnog značaja. Stoga je neophodno da se i Srbija, kao jedna od zemalja sa jakim finansijskim vezama sa brojnim zemljama Evrozone, uključi u temu stvaranja bankarske unije koja je za nju veoma važna.”

Pročitajte i ovo...