Home VestiEkonomija Naknada rukovodilaca u najvećim kompanijama u svetu uvećana je za 5,5%

Naknada rukovodilaca u najvećim kompanijama u svetu uvećana je za 5,5%

by bifadmin

Globalna prosečna naknada u gotovom za najvišeg rukovodioca u korporaciji sa više od 100,000 zaposlenih je 1,35 miliona evra bruto godišnje. Ovaj iznos je podeljen skoro podjednako na 660.000 evra osnovne novčane naknade i 690.000 evra kratkoročnog bonusa. Osnovna naknada je povećana za 5,5% u poređenju sa prethodnom godinom, a ukupna naknada u gotovom obuhvata bonus povećan za 3,4%. Ovo su ključni nalazi globalnog ispitivanja koje je obavila executive search kompanija Pedersen & Partners među 1.700 rukovodilaca u 330 kompanija u 17 zemalja.

asset-management-tool
Najviši rukovodioci koji su obuhvaćeni ovim istraživanjem su generalni direktori i članovi upravnih odbora međunarodnih korporacija sa 129.000 zaposlenih, prometom od 40 milijardi evra i profitom od prosečno 3,9 milijardi evra. Ove korporacije predstavljaju globalnu elitu velikih preduzeća. Mnoge od tih kompanija su prošle godine ostvarile uspeh u poslovanju. One su povećale svoj promet i profit za u proseku po 6% i otvorile više od 1,5 miliona novih radnih mesta u poslednjih 12 meseci, povećavajući broj svojih zaposlenih u proseku za 3,5%. „Stepen odgovornosti je ključno merilo za naknadu rukovodilaca,“ kaže Conrad Pramboeck, direktor za compensation consulting sektora u firmi Pedersen & Partners i menadžer projekta istraživanja. „Naknada rukovodioca u 100 vodećih preduzeća u Evropi i Sjedinjenim Državama je u proseku sedam puta veća od plate generalnih direktora u malim i srednji preduzećima i 40 puta veća od prosečne plate zaposlenog službenika. U Srbiji, na primer, ukupna naknada u gotovom uključujući i bonus generalnog direktora kompanije sa 200 do 300 zaposlenih je 72.800 evra bruto godišnje.“

Ukupna naknada u gotovom najviših rukovodilaca u velikim korporacijama je veoma slična u većini zapadnih zemalja. Njihova naknada, uključujući i kratkoročni bonus je obično između 1,3 i 1,4 miliona evra bruto godišnje. Pored naknade u gotovom, najvišim rukovodiocima u SAD-Americi su odobreni dugoročni podsticaji, uglavnom prava kupovine akcija po ceni ispod tržišne, u vrednosti od prosečno 393.100 evra. Menadžeri najvišeg nivoa u Evropi su dobili prava kupovine akcija po ceni ispod od tržišne u vrednosti od prosečno samo 76.500 evra.

 Prosečna naknada najvišeg rukovodioca u kompanijama sa više od 100,000 zaposlenih

prosecna naknada najviseg rukovodioca...

Pošto je naknada rukovodioca blisko povezana sa veličinom kompanije, u istraživanju koje obavila firma Pedersen & Partners takođe su upoređene zarade rukovodilaca u velikim kompanijama iste veličine – 20.000 do 50.000 zaposlenih – u različitim regionima u svetu.

Na globalnom nivou, naknada rukovodioca je u proseku još uvek najveća u Sjedinjenim Državama i Zapadnoj Evropi. „Oni koji najviše zarađuju u velikim preduzećima na tržištima koja nastaju, kao što su Kina, Indija ili Južna Afrika primaju naknadu na nivou zapadnih zemalja. Međutim, naknada rukovodilaca je u proseku još uvek manja od novčane naknade njihovih kolega u Zapadnoj Evropi i Sjedinjenim Državama“ kaže Pramboeck. Naknada najvišeg rukovodioca je trenutno povećana u proseku za 4 do 5% u zapadnim zemljama i u proseku između 7 i 10% na rastućim tržištima. „Poređenja naknada rukovodilaca u svetu se moraju uvek posmatrati sa određenim nivoom opreza“ objašnjava Conrad Pramboeck. „Kina, na primer, je ogromna zemlja sa velikim razlikama u nivou naknada. Plate u Šangaju, Hong Kongu ili Guangžu su dostigle nivoe slične Zapadnoj Evropi, dok mnogi drugi regioni imaju znatno niže nivoe naknada.

Prosečne naknade najviših rukovodilaca u kompanijama sa 20-000 do 50,000 zaposlenih

grafikon 2

Pročitajte i ovo...