Home Posle 5 Švajcarski poslanik predložio slanje siromašnih penzionera u Maroko

Švajcarski poslanik predložio slanje siromašnih penzionera u Maroko

by bifadmin

Ives Nideger, poslanik u švajcarskom parlamentu, ima veoma bizarnu ideju kako rešiti problem penzionera sa malim primanjima. Naime, on predlaže da se u (jeftinom) Maroku izgradi “švajcarska komuna” u kojoj bi stariji Švajcarci od penzije mnogo bolje živeli nego u svojoj zemlji. Time bi se, misli Nideger, švajcarski budžet rasteretio socijalnih davanja a prodaja nekretnina bi porasla jer bi, pretpostavlja on, ti penzioneri prodavali svoje nekretnine u Švajcarskoj.

bake

U Maroku je medicinska pomoć mnogo jefitnija, pa je to pravo mesto za siromašnije švajcarske penzionere, kaže predlagač ove ideje. On nije sedeo skrštenih ruku već je i odabrao mesto za “švajcarsku komunu” na obali Atlantskog okeana, tačno preko puta Kanarskih ostrva, blizu grada Tan-Tan.

U Švajcarskoj će se uskoro održati referendum o ovom predlogu, mada istraživanja javnog mnjenja mu ne daju mnogo šansi jer statistika govori da bi samo 9% starijih Švajcaraca pristalo da živi u inostranstvu.

Inače na ovaj predlog su odmah reagovala i silna udruženja penzionera protiveći se “eksportovanju starijih poput radioaktivnog otpada” ali i zdravstveni esnafi koji kažu da marokanski medicinski sektor mnogo zaostaje za švajcarskim i da ne bi mogao njihovim penzionerima da pruži adekvatnu negu.

Pročitajte i ovo...