Home VestiEkonomija Twitter predao papire za IPO

Twitter predao papire za IPO

by bifadmin

Internet kompanija se polako priprema za najavljenu IPO i listiranje na berzama. Njena ukupn avrednost procenjena je na minimum 10 milijardi dolara, a veruje se da bi u trenutku IPO mogla da dostigne i 15 milijardi, prenosi Financial Times.

Twitter-IPO

Od svojih početka Twitter je izrastao u servis koji koriste skoro svi mediji, političari, predsednici država, javne ličnosti, za prenošenje kratkih i brzih informacija. Više se ne može zamisliti ekskluzivna vest ili nečija marketinška kampanja bez Twittera. Samim tim i njegova vrednost je vrtoglavo narasla. Menadžeri kompanije, naravno, tvitovali su vest o predjai neophodnih papira za inicijalnu javnu ponudu (IPO) svoje kompanije na berzi. Međutim, ono što je posebno interesantno u ovom slučaju, piše Financial Times, jeste da su odgovorni u kompaniji iskoristili mogućnost primene opcije u okviru nove regulative koju je pre oko godinu dana uvela Obamina administracija – koja nalaže da se predata dokumenta smatraju strogo poverljivim do tri nedelje pred zakazanu IPO, za kompanije koje ostvaruju ispod milijardu dolara prihoda godišnje. Ovaj potez će, veruje se, samo izazvati dodatne spekulacije i eventualan skok vrednosti kompanije.

Najavljeni IPO će obezbediti gomilu visokih naknada za investicione banke koje će je sprovesti, na prvom mestu Goldman Sachs, ali i Bank of America Merrill Lynch. S druge strane, kažu finansijski analitičari, to će donekle pogoditi banku Morgan Stanley, makar njen ugled, koji je već bio narušen zbog lošeg upravljanja oko IPO kompanije Facebook, čije akcije su tek 14 meseci posle IPO u maju 2012. postigle svoju tada objavljenu vrednost. Po objavljivanju tvita o pripremljenoj IPO, brokerske kuće u SAD su počele da se takmiče oko procene

Pročitajte i ovo...