Home VestiPolitika i društvo Zašto je Brejvik primljen na fakultet?

Zašto je Brejvik primljen na fakultet?

by bifadmin

Juče i danas svetske medije je iznenadila vest da je norveškom masovnom ubici Andersu Brejviku dozvoljeno da studira političke nauke na Univerzitetu u Oslu. Prenosimo zvanično obrazloženje rektora ovog Univerziteta, kako su ga preneli Gardijan i BBC:

brejvik

„Kroz zločine koje je počinio, Anders Brejvik je da testirao našu demokratiju i pravne institucije. Miran i razuman način na koji su se norveško pravosuđe, publika u sudnici, pa i svi građani uopšte, bavili slučajem Brejvik, ukazuje na to da smo položili ispit.

Zašto onda da sumnjamo u naš sistem kada je u pitanju pristup obrazovanju? Naša pravila kažu da zatvorenik, kao i svaki drugi građanin u ovoj zemlji, ima pravo da nastavi više obrazovanje na osnovu svojih školskih zasluga. Činjenica da je njegova prijava obrađena u skladu sa važećim pravilima i propisima ne znači da Norvežanima nedostaju strast, bes i osvetoljubivost, već da su naše vrednosti suštinski drugačije od njegovih.
Zalaganjem za poštovanje naših pravila šaljemo jasnu poruku onima koji su u zabludnoj misiji da podriju i promene naš demokratski sistem. Priznajemo da je u ovom slučaju bilo moralnih dilema, ali poslednja stvar koja nam sad treba je „lex Brejvik“. Držimo se naših pravila zbog nas samih, a ne zbog njega.

Na našim univerzitetima je da preuzmu odgovornost za očuvanje demokratskih vrednosti, ideala i prakse, uključujući i kada su pred njih stavljeni izazovi ovakvih gnusnih dela. Promenom pravila i njihovim prilagođavanjem za zločince bili bismo na klizavom terenu. Pošto je primljen na deo studija političkih nauka, Brejvik će morati da čita o demokratiji i pravdi, i o tome kako pluralizam i poštovanje individualnih ljudskih prava, zaštite manjina i osnovnih sloboda jesu instrumenti za istorijski razvoj moderne Evrope. Ni pod kojim uslovima Brejvik neće biti primljen u kampusu Univerziteta. Ali u njegovoj ćeliji biće mu dato dovoljno mogućnosti da razmisli o svojim zločinima i zabludama.“

Pročitajte i ovo...