Home VestiBiznis & Finansije Bez prometa GMO nema učlanjenja Srbije u STO

Bez prometa GMO nema učlanjenja Srbije u STO

by bifadmin

Srbija neće moći da postane član Svetske trgovinske organizacije (STO) sve dok ne usvoji zakon kojim će dozvoliti promet genetski modifikovanih organizama (GMO), izjavila je danas pomoćnica ministra spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Bojana Todorović. Taj uslov je naglašen i u današnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evrointegracija.

Dodatno će Srbija morati da za ispunjavanje uslova STO promeni i Zakon o akcizama, kako bi se cena akciza alkoholnih pića rangirala prema količini alkohola, a ne sastavu, kao što je to sada slučaj. Takođe, moraju i da se završe bilateralni ugovori sa Ukrajinom i Brazilom o protoku robe.

gmo hrana

Svetska trgovinska organizacija (STO) ima 157 članica od kojih većina na različite načine reguliše proizvodnju genetski modifikovane hrane, ali ni u jednoj zemlji ne važi potpuna zabrana. U Srbiji se ispunjavanju uslova STO o GMO protive ekološke organizacije, ali i stručnjaci i većina opštinskih i gradskih vlasti ima odluke o zabrani proizvodnje i prometa GMO.

Pročitajte i ovo...