Home VestiPolitika i društvo „Arhipelag“ dočekuje Sajam knjiga sa velikim brojem novih izdanja

„Arhipelag“ dočekuje Sajam knjiga sa velikim brojem novih izdanja

by bifadmin

Izdavačka kuća Arhipelag će na ovogodišnjem Sajmu knjiga premijerno predstaviti novu knjigu priča Davida Albaharija „Propuštena prilika“, zajedno sa ranije objavljenim novim knjigama priča Mihajla Pantića „Hodanje po oblacima“ i Jelene Lengold „U tri kod Kandinskog“.  To su tri od ukupno četrdeset novih i obnovljenih knjiga i dve nove edicije, u veoma uspešnoj godini za ovu izdavačku kuću koja je tokom 2013. organizovala novo izdanje Beogradskog festivala evropske književnosti i nekoliko velikih projekata, od kojih je najnoviji Nagrada za ekonomsku istoriju Balkana.

„Ovo će očigledno biti godina za priču. A mi smo odlučili da ovu godinu Arhipelaga posvetimo priči u kojoj se može uživati i s kojom se može razumeti naše vreme. To nije samo priča kao žanr, nego i priča kao oblik komunikacije i način razumevanja“, rekao je Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga, predstavljajući knjige koje će ova izdavačka kuća objaviti do Sajma knjiga u Beogradu.

Među premijerama na Sajmu naćiće se i „Arkadija“ Milete Prodanovića, tranzicijski roman o ključnim izazovima našeg vremena u kome se pojavljuju ruski i domaći tajkuni, visoka politika i krupni kriminal, stvarnost koja prevazilazi fantastiku, korupcija kao drugo lice tranzicije, novo izdanje romana Vladislava Bajca „Bekstvo od biografije, zatim roman Džona Ralstona Sola „Mračna priključenija“, crna komedija međunarodnih razmera, roman „Volja i sudbina“ – velika sinteza jedinstvene pripovedačke magije Karlosa Fuentesa i nedvosmislenog angažmana kojim je izrazio dramu i iskušenja Meksika i Južne Amerike, potom „Jedini čovek na kontinentu“ nemačke književnice Terezije More koja je upravo dobila Nagradu za najbolji nemački roman godine i knjiga eseja i priča o savremenosti Čarlsa Simića „Gledaj dugo i netremice“. Do Sajma knjiga biće objavljena i knjiga memoara Dragoljuba Mićunovića „Život u nevremenu“, koji obuhvataju period od 1930. do decembra 1990. godine.

arhipelag na sajmu knjiga

Prilikom predstavljanja poljske književnosti Arhipelag će na Sajmu izlagati: knjigu priča Zbignjeva Herberta „Kralj mrava“, u kojima se govori o manje poznatim i marginalizovanim bogovima grčke i rimske mitologije, knjigu eseja Adama Zagajevskog „Odbrana vatrenosti“ u kojoj se govori o poeziji i istoriji, o ideologiji i sumnji, o politici i stvarnosti, o Ničeu i Sioranu, o Česlavu Milošu i Zbignjevu Herbertu, kao i knjigu drama Januša Glovackog „Antigona u Njujorku“

Posetioci sajma imaće priliku među edicijama da vide knjigu „Bitke za Balkan“, „Globalna Afrika“,  novo kolo edicije „Sto slovenskih romana“, kao i knjigu priča najprevođenijeg slovenačkog pisca Draga Jančara „Džojsov učenik“.

Od poezije, biće objavljena knjiga pesama Tomaža Šalamuna, pesnika koji je ovih dana dobio Njegoševu nagradu za književnost, i albanskog pesnika Fahredina Šehua, kao i nove knjige pesama Vladimira Kopicla i Slobodana Zubanovića.

Biznis i Finansije je premijerno objavio odlomak iz knjige Adama Zagajevskog Odbrana vatrenosti i odlomak iz knjige  Čarlsa Simića Gledaj dugo i netremice koju Arhipelag objavljuje za Sajam knjiga.

Pročitajte i ovo...