Home VestiPolitika i društvo Članice Foruma poslovnih lidera Srbije u 2012. izdvojile 465 miliona dinara za razvoj lokalnih zajednica

Članice Foruma poslovnih lidera Srbije u 2012. izdvojile 465 miliona dinara za razvoj lokalnih zajednica

by bifadmin

Članice Foruma poslovnih lidera Srbije su u podršku razvoju lokalnih zajednica u 2012. godini uložile više od 465 miliona RSD. Direktno su podržale i sarađivale sa 855 partnera iz javnog i civilnog sektora, doprinele su realizaciji 1.000 projekata u lokalnim zajednicama i uključile 4.750 zaposlenih koji su donirali više od 11.000 sati rada, saopštio je Frederic Coin, predsednik Foruma.

U 2012. godini kompanije okupljene u Forumu poslovnih lidera Srbije najviše su ulagale u obrazovanje, zaštitu životne sredine, promociju zdravih životnih stilova, kao i kulturu i umetnost. Na listi društvenih tema koje su kompanije identifikovale kao prioritetne nalaze se još i socijalna inkluzija, podrška preduzetništvu i zapošljavanju.

Partneri kompanija na realizaciji društveno odgovornih programa najčešće su organizacije civilnog društva, a među njima se izdvajaju udruženja osoba sa invaliditetom i studentske organizacije, dok su značajnu ulogu u partnerstvima imale i državne institucije.

pomoc

Kompanije su ukupno uložile 465 miliona dinara u različite projekte podrške lokalnim zajednicama, a od ukupnog iznosa 93 odsto čine ulaganja u novcu.

Novčana sredstva su uglavnom uložena iz budžeta kompanja kroz donacije ili sponzorstva nekomercijalnih događaja koji imaju širi značaj za lokalnu zajednicu. Pored novčanih sredstava, kompanije su podržavale lokalnu zajednicu donirajući i svoje interne resurse – proizvode, opremu, prostorije i medijske termine, ili pružajući usluge iz oblasti svoje ekspertize. Ukupna vrednost ovih ulaganja je 32 miliona dinara. Rezultati istraživanja pokazuju da kompanije sve češće, tokom radnog vremena, uključuju zaposlene u volonterske aktivnosti kako bi direktno doprineli ostvarivanju društvenih ciljeva, pa je tako u 2012. godini 4.747 zaposlenih doniralo zajednici 11.110 sati volonterskog rada, što iznosi preko 3 miliona dinara ukoliko bi taj rad bio plaćen.

Rezultati istraživanja pokazuju i koliko su kompanije ulagale u radno okruženje i zaštitu životne sredine. U usavršavanje zaposlenih i poboljšanje uslova bezbednosti i zdravlja na radu u 2012. godini uloženo je ukupno 661 milion dinara.

Pročitajte i ovo...