Home VestiEkonomija Direktorka MMF upozorava na novu opasnost od recesije

Direktorka MMF upozorava na novu opasnost od recesije

by bifadmin

Kristin Lagard je juče upozorila da kriza u američkom Kongresu može uskoro da gurne čitav svet u novu recesiju. Američko ministarstvo finansija ostaće i zvanično bez sredstava u četvrtak, ukoliko u međuvremenu ne dođe do razrešenja.

bankrupt
Američki kongresmeni u ovom trenutku drže čitav svet u neizvesnosti. Ispred Bele kuće i Kongresa u Vašingtonu juče su bili organizovani protesti ljutitih građana, a vođe poslaničkih grupa po prvi put su konačno sele za pregovarački sto u subotu, međutim, bez rezultata. Kristin Lagard je u intervjuu za američku televiziju ABC kritikovala odgovorne političare zbog ovog pat stanja: „Uz ovoliki nivo poremećaja i rast nepoverenja u američke zakonodavce, bez rešenja u četvrtak svet će biti u velikoj opasnosti od pada u novu recesiju.“

Zabrinutost je izrazio i novi predsednik Svetske banke, Kim Jong Džim. „Nereagovanje SAD na dužničku krizu sopstvene vlade moglo bi da rezultuje povećanju kamatnih stopa, padom poverenja investitora i usporavanjem tek uspostavljenog krhkog ekonomskog rasta“, izjavio je Jong Džim. S druge strane, najveće učešće u MMF i Svetskoj banci, najvećim svetskim kreditorima, imaju upravo Sjedinjene Države.

Pročitajte i ovo...