Home VestiEkonomija Ekotopija se polako ostvaruje

Ekotopija se polako ostvaruje

by bifadmin

U kultnom SF romanu Ernsta Kalenbaha „Ekotopija“ iz 1975. godine države Oregon, Vašington i severna Kalifornija odvajaju se od SAD usled finansijskog kolapsa kako bi formirale ekološku superdržavu zasnovanu na obnovljivoj energiji. Nešto slično se zaista juče i dogodilo…

Ecotopia
Američke države Kalifornija, Oregon i Vašington, zajedno sa kanadskom Britanskom Kolumbijom, juče su formirale pakt o osnivanju ekološke alijanse koju bi već u skorijoj budućnosti trebalo da napajaju isključivo izvori obnovljive energije. Klimatski i energetski Akcioni plan za Pacifičku obalu obavezivaće pomenute države da odrede konačan datum za smanjenje emisije ugljen dioksida, kao i prilagođavanje njihovih postojećih državnih programa ovom roku. Već do 2016. godine 10% svih kupljenih automobila u ovoj oblasti trebalo bi da budu u potpunosti električni. Guverner Kalifornije Džeri Braun nazvao je potez formiranja ove alijanse tek „skromnim početkom, a ne revolucijom“, pogotovo imajući u vidu da njenim delovanjem nisu obuhvaćena velika finansijska sredstva.

Ipak, ovo udruživanje, pa makar u početku i samo na čisto ekološkoj osnovi, nije zanemarljivo: ujedinjena Zapadna obala SAD i Kanade stvorila bi petu najjaču ekonomiju na svetu, sa oko 53 miliona stanovnika i godišnjim BDP od 2,8 biliona dolara. A da ne govorimo da su na Zapadnoj obali smešteni bukvalno svi tehnološki giganti, te da ona predstavlja svetski centar naučnih inovacija. S obzirom da je i ovaj potez zapravo ekonomskog karaktera, novoformirani pakt ima nameru da privuče nove velike investitore iz oblasti energetike (solarna i energija vetra), a vremenom bi trebalo da produbi svoju politiku subvencionisanja korporacija koje poštuju sve strože ekološke standarde. To će, zauzvrat, vremenom dovesti do daljeg bogaćenja i izdvajanja Kalifornije, Oregona, Vašingtona i Britanske Kolumbije iz neposrednog okruženja, pa neka od drugih, više političkih predviđanja iz Kalenbahove „Ekotopije“ takođe neće biti daleko od ostvarenja.

Pročitajte i ovo...