Home VestiEkonomija I radnici FAP-a blokiraju pruge

I radnici FAP-a blokiraju pruge

by bifadmin

Radnici Fabrike automobila Priboj (FAP) jutros su blokirali međunarodnu prugu Beograd-Bar i regionalni put Priboj-Bistrica i najavili da će blokada trajati 24 sata dnevno, odnosno sve dok se ne postigne dogovor s vladom o njihovim zahtevima.

Predsednik Štrajkačkog odbora Milorad Dragaš je kazao da radnicima nisu isplaćene četiri i po plate – poslednju isplatu imali su 29. avgusta, a nisu im ni overene zdravstvene knjižice. Radnici FAP-a su poslovodstvu fabrike pre desetak dana postavili tri zahteva – isplatu bar jedne zarade za sve zaposlene, overu zdravstvenih knjižica i obezbeđivanje posla za naredni period.

fap

Železničke pruge već šest dana blokiraju i radnici kragujevačkog „Autosaobraćaja“ koji su nezadovoljni raskidom ugovora sa Gradom, jer nisu mogli da ispune ugovorene obaveze o redu voženje.

Železnice Srbije su danas upozorile da zbog blokade pruga Kragujevac-Kraljevo i Beograd-Bar dnevno gube osam miliona dinara. To javno preduzeće je zatražilo da se preduzmu hitne mere za uspostavljanje redovnog železničkog saobraćaja.

Procenjeno je da zbog otkazivanja putničkih vozova, poteškoća u realizaciji teretnog transporta za potrebe Fijata, koji prugama transportuje automobile iz fabrike u Kragujevcu namenjene izvozu, kao i ometanja poslova Termoelektrane „Nikola Tesla“ prouzrokovane blodakom pruge Kragujevac-Kraljevo, Železnice imaju gubitak od oko 1,1 milion dinara dnevno.

Blokada barske pruge u Priboju koštaće Železnice oko sedam miliona dinara dnevno zbog prekida putničkog i teretnog saobraćaja i nemogućnosti povratka dve lokomotive u Srbiji.

Pročitajte i ovo...