Home VestiBiznis & Finansije B&F reč nedelje: Bankrot

B&F reč nedelje: Bankrot

by bifadmin

Beše li to grip ili – ivica bankrota?

Još početkom oktobra činilo se da smo pred ambisom, na ivici bankrota, a prošle nedelje, on je još malo pa nestao. Tako je to kad merimo učestalost izjava i pisanja o tome, a u životu ne biva da problem ovakvih razmera nestane od dva aspirina, makar se zvali i smanjenje plata u javnom sektoru i početak rešavanja preduzeća u restrukturiranju.

Bankrot 1

Prema procenama Međunarodnog monetarnog fonda, Srbiji neće biti ništa bolje u narednih pet godina, piše Politika. U redovnom oktobarskom izveštaju ove međunarodne finansijske institucije, koji se bavi glavnim ekonomskim pokazateljima do 2018. godine, piše da bi uz mere štednje, i uz ozbiljnu fiskalnu strategiju (jednu smo već dobili i prošle godine, ali ambiciozni ciljevi su daleko od ispunjenja)možda mogli da se pomerimo nabolje. Usvojeni paket mera, „tup nož“ je jedna od mnogih mera koje će kako je najavio ministar finansija biti „sečenje skalpelom“.

Bankrot

Jedina svetla tačka u ovom izveštaju jeste inflacija, koja je po standardima razvijenih zemalja i dalje visoka, ali po MMF-u će biti za naše prilike u padu. S ovogodišnjih pet odsto, dogodine bi se zaustavila na 4,8 odsto, zatim bi u naredne dve godine bila četiri, a onda bi pala na 3,5 odsto. To će biti rezultat pre svega toga što ćemo imati još manje para nego što imamo.

Što se privrednog rasta tiče, ovogodišnja stopa rasta od dva odsto rasta bruto domaćeg proizvoda manje-više se preslikava i u narednom periodu i tek u 2018. godini BDP bi mogao da se poveća za tri odsto. Pritom treba imati u vidu da je sve ispod 5 odsto manje više tavorenje, bez prozora za otvaranje novih radnih mesta.

na ivici noza

O toj verovatnoj stagnaciji govori i još jedna prognoza MMF: ova finansijska institucija je procenila da će se investiicje kretati oko od 20% BDP do 2018. Godine, da će nacionalna štednja ostati na nivou od 12,5 odsto BDP-a, što sledstveno dovodi i do toga da će stopa nezaposlenosti ostati na izuetno visokih 25 odsto sve do 2018. godini  ka dbi mogla neznatno da padne  na takođe velikih 23,2 odsto.

Ova finansijska institucija ne vidi da ćemo smanjiti javnu potrošnju. Ona će, po njima, ostati na sadašnjih oko 47 odsto BDP-a. Po nas je poražavajuća i njihova procena o javnom dugu, koji bi s ovogodišnjih 66 odsto mogao da naraste na čak 87,9 odsto BDP 2018, prenosi Politika.

Po MMF-u, ukoliko se uzme u obzir naš tempo zaduživanja i javne potrošnje, mi nismo u stanju da smanjimo bu džetski deficit. Manjak u državnoj kasi s ovogodišnji sedam procenata porašće na 8,2 odsto BDP. Visok nam je i deficit tekućeg bilansa, koji s ovogodišnjih 7,5 može da naraste na 8,8 odsto u 2018. godini.

Svaki je bankrot priča za sebe, proglašen ili ne on boli.  Grci, Španci, Portugalci..već godinama gaze putem štednje koji je doneo mnogo patnje a malo nade u oporavak.

realtime_logo (1)

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...