Home VestiEkonomija Opada promet na malo

Opada promet na malo

by bifadmin

Prema preliminarnoj oceni Republičkog zavoda za statistiku, realni međugodišnji rast BDP-a je u trećem tromesečju iznosio 3,2%. U odnosu na isti period prethodne godine, rast BDP-a u prvih devet meseci iznosi 2,0%.

Industrijska proizvodnja je u septembru, prema desezoniranim podacima, porasla za 1,9%, dok je u odnosu na isti mesec prethodne godine bila viša za 13,4%. Međugodišnje posmatrano, prerađivačka industrija je ostvarila rast od 12,2%, sektor rudarstva rast od 10,4% i snabdevanje električnom energijom, gasom i parom rast od 19,8%.

Prerađivačka industrija je u septembru, prema desezoniranim podacima, porasla za 3,2%. U okviru prerađivačke industrije, najveći pozitivan doprinos ukupnoj industriji potiče od proizvodnje motornih vozila, prehrambenih proizvoda i derivata nafte. S druge strane, najveći negativan doprinos ukupnoj industriji dala je proizvodnja hemijskih proizvoda i pića.

okapitalizacija

Međugodišnje posmatrano, promet robe u trgovini na malo je u septembru bio realno niži za 8,6%.
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u septembru je ostvaren izvoz od 1,1 milijardu evra, što predstavlja desezonirani rast izvoza od 6,5%. S druge strane, desezonirani rast uvoza iznosio je 4,0%. Međugodišnje posmatrano, u septembru je robni izvoz, izražen u evrima, povećan za 40,7%, a uvoz za 17,4%. U periodu januar–septembar, međugodišnje posmatrano, ostvaren je rast robnog izvoza od 26,7%, a uvoza za 4,8%.

Pročitajte i ovo...