Home VestiIT i nauka Počeo globalni projekat Ljudski mozak

Počeo globalni projekat Ljudski mozak

by bifadmin

Juče je u Lozani zvanično otpočeo najambiciozniji naučni projekat otkrivanja svih mogućnosti i razumevanja funkcionisanja ljudskog mozga, koji će trajati narednih 10 godina i u kome učestvuju naučnici iz čak 135 zemalja.

mozak
Federalna politehnička škola u Lozani (Ecole polytechnique fédérale de Lausanne, EFPL) koordiniraće veliki istraživački projekat u kome će učestvovati 130 naučnih institucija iz 135 država. Neuronaučnici, doktori, kompjuteraši i robotičari radiće zajedno na projektu Ljudski Mozak koji bi trebalo na šest istraživačkih platformi (neuroinformatika, moždana stimulacija, visoko procesiranje informacija, medicinska informatika, neurorobotika i neuromorfno procesiranje) da dostigne ranije zacrtane ciljeve. Kroz pomenute istraživačke institucije ove platforme će biti razvijane i testirane u narednih 30 meseci, da bi već 2016. neke od njih bile objavljene i spremne za dalje proučavanje u naučnoj javnosti širom sveta.

Primera radi, u oblasti neurorobotike istraživači će se fokusirati na integrisanje simulacija neuralne mreže u robote (u početku virtualne) kako bi oni razvijali nove sposobnosti, poput učenja ili otpornosti. Čitav projekat označen je u EU kao jedan od FET Flagship projekata od najveće naučne važnosti i EU ga finansira sa 1,2 milijardom evra.

Pročitajte i ovo...